Retrocedare cu scandal

Retrocedare cu scandal

Mai multe familii care locuiesc într-un imobil din centrul Clujului au protestat, ieri, faţă de decizia de retrocedare a clădirii fostului proprietar.

Oamenii spun că au încheiat cu primăria contracte de vânzare-cumpărare şi că, la data respectivă, nu au fost anunţaţi că imobilul este revendicat. Locatarii, în special bătrâni, mai spun că persoana care a revendicat imobilul a pierdut în instanţă acest drept.

Imre Kerekes, care urmează să fie evacuat, a povestit că judecă torii de la Curtea de Apel Cluj au decis să anuleze contractele de vânzare-cumpărare încheiate de locatari cu primăria, dar şi restituirea în natură a clădirii. „Eu am cumpărat în anul 1997. Atunci, nu ne-a spus nimeni că imobilul este revendicat. Am fost şi la judecătorul delegat de la cartea funciară care a dispus ca apartamentul să fie intabulat pe numele meu, deci este clar că nici el nu ştia nimic. În 2002, ne-am trezit chemaţi în justiţie de către persoana care revendica clădirea“, a spus Imre Kerekes. Primăria a restituit imobilul

În cazul celor 15 familii care locuiesc în respectivul imobil, dreptatea aplicată de justiţie nu a fost la fel. În opt dintre cazuri, justiţia a decis să anuleze contractele de vânzare-cumpărare, iar în alte şapte nu. „Eu am semnat contractul de vânzare-cumpărare în condiţiile impuse de stat. Am fost de bună-credinţă, dar judecătorii au decis să îmi anuleze actul de proprietate“, a mai spus Kerekes.

După sentinţa Curţii de Apel Cluj, din martie 2007, statul român, prin Primăria Cluj-Napoca, ar fi trebuit să reintre în posesia clădirii, lucru care nu s-a întâmplat. În schimb, săptămâna trecută, comisia de aplicare a Legii nr. 10 a decis restituirea în natură a clădirii, deşi justiţia hotărâse altfel.

„În data de 12 martie 2007, Curtea de Apel a decis să respingă cererea revendicatorului de a primi clădirea în natură, iar acum primăria face ea acest lucru“, a mai spus bărbatul. În imobil mai locuieşte şi Lenuţa Kis, 80 de ani, care se află în situaţia critică de a-şi trăi ultimele zile în stradă. „Mai bine mor şi ajung la cimitir decât să mai trăiesc cu groaza asta“, s-a plâns bătrâna. Case pentru evacuaţi

Reprezentanta Primăriei Cluj- Napoca, Raimonda Boian, a confirmat informaţia că imobilul a fost restituit în natură. „Singura soluţie este să-şi facă cereri de locuinţe în ansamblul de şase blocuri pe care primăria l-a construit pentru astfel de cazuri. Povestea s-a întâmplat în anul 1997, iar atunci Clujul era condus de primarul Gheorghe Funar“, a declarat Boian.

Ne puteți urmări și pe Google News