Retragerea SUA din Afganistan, salutată de talibani

U.S. Army Sgt. Michael Johnson, from 1st Platoon, Charlie Company, 2nd Battalion, 503rd Infantry Regiment, 173rd Airborne Brigade Combat Team, mans an impromptu traffic control point to ensure the security of a maneuvering element in the Kunar province of Afghanistan March 20, 2008. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Tyffani L. Davis) (Released)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Afganistanul ar putea „redeveni o bază pentru teroriștii internaționali” dacă se retrag aproximativ 12.000 de soldați ai Alianței, cel mai mare contingent fiind americanii.

Talibanii au salutat  anunțul Statelor Unite cu privire la reducerea numărului trupelor sale în Afganistan, vorbind despre „măsuri bune” care ar putea contribui la încetarea lungului conflict din această țară.

Declarând, marți, la aproape 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 promovate de grupul jihadist Al-Qieda, cu sediul la acea vreme din Afganistan,  sub conducerea talibanilor, că aproximativ 2.000 de soldați se vor retrage la 15 ianuarie, Donald Trump, care va ceda puterea președintelui ales Joe Biden cinci zile mai târziu, și-a îndeplinit promisiunea de a pune capăt „războaielor nesfârșite” duse de SUA.

„Aceasta este o măsură bună și este în interesul popoarelor afgan și american”, a reacționat, miercuri, Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, scrie Boursorama.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate național afgan, Rahmatullah Andar, la rândul său, a relativizat impactul retragerii: „Forțele afgane de securitate și apărare desfășoară deja 96% din operațiuni independent și sunt gata să continue să apere țara împotriva dușmanilor noștri ”.

Aproape 7.000 de militari americani au murit și peste 52.000 au fost răniți de la izbucnirea ofensivelor militare în Afganistan în 2001 și apoi în Irak doi ani mai târziu, potrivit Pentagonului.

ISIS și Al-Qaida ar putea umple golul

Salutat de talibani, anunțul Washingtonului ridică însă temeri în Statele Unite și în întreaga lume cu privire la reapariția grupurilor extremiste.

Și dacă autoproclamatul „califat” al grupării Statului Islamic (IS) din Irak și Siria s-a prăbușit în sfârșit în martie 2019, jihadiștii continuă să semene teroare.

Liderul majorității republicane în Senatul Statelor Unite, Mitch McConnell, altfel un aliat al lui Trump, a estimat luni că Statele Unite „își vor abandona” aliații în cazul unei retrageri premature, care „i-ar încânta pe cei care ne doresc răul”.

Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Afganistanul ar putea „redeveni o bază pentru teroriștii internaționali” dacă se retrag aproximativ 12.000 de soldați ai Alianței, cel mai mare contingent fiind americanii.

Anterior, Franța a considerat că retragerea americană  din Afganistan ar fi o „idee proastă”  și guvernul german a declarat, miercuri, că este „deosebit de îngrijorat” de impactul pe care această retragere îl poate avea asupra „progresului negocierilor de pace” din Afganistan.

„Al-Qida se află în Afganistan de zeci de ani și am fi nebuni să spunem că va dispărea mâine”, a declarat un înalt oficial al Pentagonului cu puțin timp înainte de anunțul retragerii.