Rețetă unică pentru zilele de naștere. Cum poți prepara un tort vegan cu ghimbir

Tort cu ghimbir. Sursă foto: FreePik

Acest tort vegan cu ghimbir este perfect pentru toți cei care nu sunt dependenți de ciocolată, dar vor totuși un deliciu dulce. „Schimbarea majoră în această rețetă este înlocuirea oului (veste șocantă, nu există niciunul) și înlocuirea smântânii”, spune Ruby Bhogal, finalistă Bake Off 2018. Aceasta vorbește despre modul în care a adaptat rețeta pentru a fi bazată pe plante și a se putea numi vegană.

„Pentru asta, v-am oferit o sugestie care vă va oferi acel miez dens, incredibil de umed și fraged. Cel mai bun lucru la acest blat este că obțineți aceeași textură lipicioasă și aceeași aromă condimentată, dar fără toată complicația de a lucra aerul în unt și zahăr. Lucrați mai inteligent, nu mai greu.”

Rețetă de tort cu ghimbir

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara un tort cu ghimbir jamaican vegan, cu sos de caramel și cremă de portocale. Cu aceste ingrediente poți obține 10-15 porții.

Pentru blat:

  • 200 ml lapte de soia
  • 1 lingură oțet de cidru
  • 260 g unt nesărat vegan
  • 210 g zahăr brun
  • 100 g sirop
  • 1½ linguriță pastă de boabe de vanilie
  • 4 bucăți de ghimbir, tăiate mărunt, plus puțin sirop din borcan
  • 400 g făină cernută
  • ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe ghimbir măcinat
  • 1½ linguriță scorțișoară măcinată

Pentru umplutura de caramel cu unt:

  • 150 ml cremă de brânză vegană
  • 75 g zahăr brun
  • 40 g unt sărat pe bază de plante, tăiat cubulețe
  • 1 linguriță de făină de porumb, cernută
  • Un vârf de cuțit de sare de mare

Pentru glazura de brânză:

  • 250 g cremă de brânză pe bază de plante
  • 50 g zahăr pudră
  • 1½ linguriță păstaie de vanilie
  • Coajă rasă de la 3 portocale mari
  • 3x18cm forme de tort, unse cu ulei de nucă de cocos

Mod de preparare

1. Preîncălziți cuptorul la 150C

2. Se adaugă laptele de soia și oțetul de mere într-un castron și se lasă să stea timp de 10 minute până când se coagulează ușor. Între timp, adăugați untul, zahărul, siropul și pasta de boabe de vanilie într-o cratiță și încălziți ușor până când untul s-a topit și zahărul s-a dizolvat. Nu vrem să fiarbă, așa că se face încet și ușor. Se ia de pe foc și se adaugă ghimbir. Se amestecă bine și se lasă deoparte să se răcească.

3. Într-un bol mare, se combină ingredientele uscate. Se toarnă amestecul de unt răcit și laptele de soia coagulat și se amestecă până se omogenizează. Împărțiți aluatul de tort în mod egal între cele trei forme pregătite. Introduceți în cuptor și coaceți timp de 26-28 de minute, până când blatul se desprinde de pe pereții formei.

4. Se lasă în forme timp de cinci minute înainte de a le răsuci pe un suport de răcire. Se lasă să se răcească timp de 30 de minute înainte de a le înveli în folie alimentară pentru a se răci complet.

5. În timp ce prăjiturile se răcesc, se prepară umplutura de caramel cu unt. Într-o cratiță, se adaugă smântâna, zahărul brun, untul și făina de porumb.

6. Se fierbe la foc mediu până când zahărul s-a dizolvat, untul s-a topit, iar lichidul începe să facă bule. Se ia de pe foc, se adaugă sarea de mare (doar un vârf de cuțit!) și se amestecă înainte de a se transfera într-un bol pentru a se răci. Odată răcit, puneți bolul în frigider pentru a se întări.

Pași pentru realizarea glazurii

1. Să facem glazura. În bolul unui mixer, adăugați crema de brânză, zahărul, pasta de boabe de vanilie și coaja de portocală. Amestecați până la omogenizare. Se toarnă smântâna și se amestecă la viteză mică-medie. Se transferă într-o pungă și se pune la frigider pentru cel puțin 30-45 de minute înainte de utilizare.

2. Odată ce blaturile s-au răcit, folosiți siropul din borcanul cu ghimbir. Acum este momentul să construiți tortul așezând un blat pe masa de servit (puteți folosi aici puțină cremă pentru a lipi blatul de farfuria de servit). Așezați un strat uniform de cremă peste blat înainte de a folosi dosul unei linguri pentru a crea o adâncitură în mijloc. Adaugă un strat generos de umplutură de caramel. Se repetă operația cu restul blaturilor înainte de a acoperi întregul tort cu crema rămasă. Decorațiunile pot fi cât de sofisticate doriți.

3. Puneți prăjitura la frigider pentru a se întări timp de cel puțin o oră înainte de a o tăia în felii și de a o servi cu un strop bun de sos de caramel rămas, conform The Independent .