Rețetă de șnițel vienez. Poți încerca trucurile bucătarilor din Austria

Șnițel vienez. Sursa foto Youtube

Rețetă de snițel vienez. Șnițelul vienez este o marcă înregistrată în Austria. Ideea de a marca numele „Wiener Schnitzel” și de a-l atribui Vienei a luat naștere dintr-o mișcare de la începutul secolului al XX-lea care urmărea să îmbunătățească brandingul și recunoașterea bucătăriei vieneze. Acest preparat se găsește în restaurantele din toată lumea.

Ingredientele necesare

Pentru acest șnițel ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Carne de vițel,
  • un ou,
  • făină,
  • pesmet,
  • 200 de mililitri de ulei pentru prăjit,
  • 50 de grame de unt
  • sare și piper după gust.

Șnițel vienez. Sursa foto Youtube

Rețetă de șnițel vienez

  1. Bateți oul cu un tel sau cu o furculiță.
  2. Pune pe o farfurie separată câteva linguri de făină (în funcție de cantitatea de carne pe care o prăjiți) și pe o altă farfurie presărați câteva linguri de pesmet.
  3. Carnea pe care trebuie să o folosești pentru șnițelul vienez este întotdeauna de vițel. Poți folosi pulpă, pe care să o aplatizezi cu ciocănelul clasic cu care bați de fel carnea pentru șnițele.
  4. Șnițelul se trece succesiv prin făină, apoi prin ou și pesmet. Carnea trebuie acoperită în întregime cu făină, dar scuturată de excesul de făină dacă este nevoie. La fel se procedează și când tăvălești carnea în ou sau pesmet.
  5. Șnițelul se trece cu grijă prin oul bătut bine, iar la final se tapetează bine cu pesmetul pus în farfurie. Poți presa și cu degetele astfel încât pesmetul să se lipească bine de carne.
  6. Pentru prăjit este indicat să folosești o tigaie anti-aderentă. Adaugă uleiul în tigaie și aproximativ 50 de grame de unt. Când untul s-a topit și uleiul este încins, adaugă carnea. Focul trebuie să fie mediu.
  7. Șnițelul se întoarce pe fiecare parte aproximativ 3 minute. În restaurantele austriece, șnițelul vienez se servește de obicei alături de cartofi nature și sos acrișor de coacăze roșii. Poți face și tu asta.

Șnițel vienez. Sursa foto: Pixabay

Cine a invetat șnițelul vienez

Italia susține că a creat renumitul șnițel vienez chiar înaintea Austriei. Există documente care au fost găsite în arhivele Sfântului Ambrozie, Milano, care fac referire la un nume latin „lumbolo cum panitio”(„cotlete mici cu pesmet”). Bucătarii din Austria nici nu vor să audă de așa ceva și susțin că ei au invetat șnițelul vienez.