Friptura de miel, alături de drob, cozonac și pască, este unul din preparatele specifice sărbătorilor de Paște. Drept urmare, o rețetă bună, pentru friptură gustoasă, este oricând binevenită. Orice gospodină dorește să pună pe masa de Paște, mai ales dacă are și oaspeți, cele mai gustoase feluri de mâncare și preparate.
Există multe rețete pentru prepararea fripturii de miel, iar fiecare gospodină are propriul secret pentru a o face cât mai gustoasă și mai apetisantă. Cele mai îndrăznețe experimentează, combinând două sau trei alte rețete astfel încât să ajungă la preparatul perfect. În cele ce urmează vom prezenta o rețetă de friptură împănată de miel, coaptă la foc mic, la cuptor, astfel încât, la final, carnea de miel să se topească în gură. Pentru aceasta este nevoie de multă răbdare și, în aceste vremuri, de economii serioase pentru factura la gaze sau energie. Asta, dacă nu alegeți să pregătiți friptura la un cuptor cu lemne, clasic.
O friptură bună, pregătită la cuptor trebuie să se coacă la foc mic, trei patru ore, recomandă maeștrii bucătari precum Gordon Ramsay și Jamie Oliver.
Prepararea cărnii durează relativ puțin, în funcție de calitatea bucății de carne achiziționată. Este bine să vă luați avans de o zi pentru ca pulpa de miel, ținută în marinadă cu mirodenii, să aibă timp să se imbibe cu toate aromele și gusturile. În primul rând carnea de miel trebuie curățată de seu, care este amar și unsă cu un amestec de mirodenii specifice.
De regulă, fiecare gospodină are propriul amestec de mirodenii și condimente, astfel că nu ne amestecăm prea mult aici. Deci, ungeți carnea cu amestecul de condimente și apoi înfășurați cu o folie alimentară și dați la rece peste noapte, astfel încât friptura să se pătrundă de toate aromele.
Carnea se scoate din frigider cu o oră înainte și se pune într-un vas pentru cuptor, acoperit ermetic. Apoi se dă la foc mic, vreme de trei – patru ore, până se pătrunde bine, iar carnea devine moale și suculentă.
Rețeta de pulpă crocantă de miel la cuptor
În primul rând aveți nevoie de o pulpă de miel, 100 ml de ulei, două linguri de semințe de chimen măcinate, o lingură de cimbru verde, tocat, 500 de ml de vin roșu de calitate, un pahar de apă, sare, piper.
Curățați carnea de grăsime. Apoi se pregătește amestecul de condimente, simplu. Uleiul se combină cu cimbrul, chimenul, piperul și sarea. Ungeți carnea cu amestecul de condimente și acoperiți într-o folie alimentară, după care dați la rece, ca să se imbibe cu aromele. Scoateți carnea de la frigider cam cu o oră înainte să puneți la cuptor. Se recomandă acest lucru pentru că, altfel, băgată la cuptor imediat ce a fost scoasă de la frigider se gătește inegal.
Se încălzește cuptorul la temperatura de 220 grade Celsius, iar apoi se așează carnea într-un vas – tavă – împreună cu vinul, cățeii de usturoi, cimbru și apă. Vasul acoperit cât mai bine, ermetic, dacă se poate se dă la cuptor. Se lasă la temperatura de 220 de grade timp de 10 minute, până ce amestecul de apă, condimente și vin a atins punctul de fierbere. Apoi, temperatura se scade la 160 de grade.
Se lasă la cuptor, la această temperatură vreme de două ore, după care se îndepărtează capacul sau folia care acoperă tava. Astfel, carnea care a fiert, se va rumeni frumos și va căpăta crusta crocantă. Din când în când mai deschideți cuptorul și stropiți friptura cu sosul din tavă. Când veți considera că friptura a căpătat culoarea rumenie și a prins crustă, opriți focul și scoateți friptura din cuptor. Lăsați apoi să se odihnească vreo 20 de minute, pentru ca sucurile să se redistribuie, iar carnea să capete mai multă savoare, conform casutacubunatati.ro.
Apoi, după ce ați așteptat suficient, puteți servi la masa de Paște alături de garnitură, piure de spanac sau de cartofi.