Rețetă de sarmale cu afumătură. Un adevărat deliciu de sărbători

Rețeta de sarmale oltenești a lui Nicolae Ciucă. Ingredientul care face diferența. Sursa foto: Dreamstime

Femeile de la sat au explicat cum se prepară rețeta de sarmale cu afumătură. Această mâncare tradițională se face la ceaun, pe focul de la sobă sau afară, în aer liber.

Această rețetă de sarmale cu afumătură se face la ceaun, pe focul de la sobă sau afară, în aer liber. Puteți să folosiți kaizer sau piept de porc afumat, în cazul în care nu aveți sau nu găsiți ciolan. Sarmalele pot fi mâncate cu pâine sau cu mămăligă. Majoritatea gospodinelor le prepară în preajma Crăciunului.

Ingredientele necesare

Pentru această mâncare tradițională, aveți nevoie doar de câteva ingrediente:

  • 500 grame carne tocată de porc,
  • 500 grame carne tocată de vită,
  • 1 ciolan afumat,
  • 1-2 bucăți de varză murată,
  • 500 ml de apă,
  • 200 grame orez,
  • 3 linguri de bulion de roșii.

Nu uitați nici de aceste ingrediente

  • 3 cepe,
  • 2-3 foi de dafin,
  • 1-2 ramuri de cimbru uscat,
  • 1 morcov, sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat.

Rețetă de sarmale cu afumătură. Un adevărat deliciu de sărbători. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Rețetă de sarmale cu afumătură

  1. Ceapa se curăță, se spală, se toacă mărunt și se călește într-o tigaie cu puțin ulei. Ea trebuie să devină translucidă și sticloasă când se adaugă orezul spălat și uscat, care se călește circa 2 minute.
  2. Se amestecă mereu pentru a nu se arde. Se stinge aragazul când e gata și se lasă tigaia deoparte. Într-un vas încăpător se amestecă restul de ingrediente.
  3. Se toarnă și ceapa călită împreună cu orezul. Se amestecă până se formează o compoziție omogenă. Se pregătesc frunzele de varză, iar porțiunile groase se taie pentru a se rula repede și ușor sarmalele. Fiecare foaie se umple cu umplutura obținută.
  4. Sarmalele cu afumătură se așază în oală cu un prim strat de varză tocată. Sarmalele se pun ușor de jur împrejur, iar în mijloc se lasă un spațiu pentru a se așeza ciolacul de porc sau afumătura dorită. Se adaugă și câteva frunze de dafin.
  5. Apoi, pune deasupra 1-2 crenguțe de cimbru uscat, cele 3 linguri de bulion și apă. Lichidul trebuie să depășească sarmalele din oală cu 2-3 degete pentru a te asigura că totul fierbe bine.
  6. Oala cu sarmale se lasă pe aragaz, la foc mic, circa 2 ore, acoperită cu un capac. Cei care vor să le gătească la cuptor trebuie să știe că timpul de gătire se ridică la 4 ore și o temperatură de 150 grade Celsius.