Bucătarii au explicat cum se face o rețetă simplă de plachie de pește. Pentru această mâncare este indicat să alegeți crap, caras, biban de mare sau roșioară.
Bucătarii au explicat cum se face o rețetă de plachie de pește. Ei vă recomandă să alegeți crap, caras, biban de mare sau roșioară. Secretul constă în prepararea corectă a sosului.
Ingredientele necesare
Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 – 750 g pește (crap/caras/biban de mare/roșioară)
- 2 cepe (200 – 250 gr)
- 2 căței mari de usturoi
- 50 ml vin alb sec
- 80 ml bulion (sau 2 – 3 roșii din conservă mixate/50 ml sos simplu de roșii)
- o foaie de dafin
- un fir de cimbru
- 2 boabe ienibahar (opțional)
- 1/4 linguriță boabe de piper negru
- 1/2 lingură de oțet (sau suc de lămâie)
- o legătură de pătrunjel
- 50 ml ulei
- Supa-bază pentru pește
- capetele și cozile peștilor
- un morcov
- o felie de țelină
- o roșie mică
Rețetă de plachie de pește
- Peștele se curăță de intestine și se taie aripioarele cu o foarfecă, apoi se curăță de solzi. Se taie apoi coada și capul, acestea urmând a fi folosite la supa-bază.
- Dacă peștele este mare, poate fi tăiat în bucăți de aproximativ 250 g. Dacă peștii sunt mici se pot lăsa întregi. Se presară bucățile de pește cu sare grunjoasă de mare în interior și în exterior.
- Într-o cratiță se pun capetele și cozile de pește împreună cu morcovul, țelina și roșia tăiate bucăți. Se adaugă apă doar cât să acopere totul, apoi se lasă la fiert la foc mic, cu capac, timp de 20 – 30 de minute. Se strecoară supa rezultată din amestec
- Între timp se încinge uleiul și se prăjesc bucățile de pește pe ambele părți până sunt pe jumătate făcute, cam 2 minute pentru fiecare parte, dar fără să se rumenească prea tare. Peștele se scoate pe o farfurie.
- În grăsimea rămasă se adaugă ceapa tăiată peștișori. Aceasta se călește, amestecând la foc mic din când în când, timp de aproximativ 15 – 20 de minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, apoi se mai lasă ca călit încă un minut.
- Se adaugă apoi foaia de dafin și vinul și se lasă la fiert la foc mediu până se evaporă vinul. Se adaugă bulionul și se fierbe la foc mediu timp de 2 – 3 minute.
- Se adaugă 300 ml din supa-bază de pește, cimbrul, ienibaharul, piperul boabe și sarea după gust. Amestecul se aduce la fierbere și se lasă la fiert cu capac timp de 30 de minute, la foc mic.
- Sosul se drege de sare. Dacă e foarte dulce, se poate adăuga puțin oțet. Se adaugă 1/2 din pătrunjelul tocat și bucățile de pește în sos, care se stropesc apoi cu sos pentru a se îmbiba bine. Se pune capacul și se mai lasă la fiert aproximativ 5 – 10 minute.
- Se oprește focul, apoi se lasă 10 minute pentru a se combina aromele. Asta este tot. Poftă bună!