Un celebru bucătar a explicat care este rețeta lui de varză murată. Secretul constă în borcanul sau butoiul ales pentru această garnitură.
Radu Anton Roman a explicat care este rețeta lui de varză murată. Este indicat să alegeți un butoi din stejar, nu de plastic.
Dacă butoiul de lemn a fost folosit anterior pentru păstrarea țuicii, zeama de la varză obținută va avea o ușoară aromă de țuică. Cele mai bune sunt butoaiele cu robinet. Prin intermediul robinetului, puteți umbla la zeamă de mai multe ori, pentru a dizolva sarea depusă pe fund.
Rețeta de varză murată a lui Radu Anton Roman
Butoiul trebuie să fie opărit extrem de bine, să nu mai rămână impurități. Peste apa cu care a fost opărit, se adaugă un kilogram de var nestins și se lasă astfel timp de o zi întreagă. A doua zi, butoiul și capacul său trebuie spălate în repetate rânduri cu apă clocotită.
Apoi, se așază un strat generos de sare pe fundul butoiului și frunze de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui. Gutuia este ingredientul care dă o aromă specială. Frunzele de varză sunt atent curățate și se păstrează pentru a acoperi compoziția la final.
Toate verzele sunt scobite în zona cotorului și apoi aranjate cu grijă în butoi.
Pe fiecare strat de varză se adaugă sare, iar în butoi se mai pun și rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, boabe de piper și felii de gutuie.
Mare atenție! Stratul final trebuie să fie de sare, nu de varză. Atunci când butoiul este complet umplut, se aplică o greutate deasupra verzelor, pentru a facilita eliberarea apei. Butoiul este apoi acoperit cu grijă cu o cârpă curată și lăsat în pace aproximativ 2 zile.
Un alt truc recomandat de bucătari
Un alt bucătar a declarat că și ingredientele pe care le folosim pentru varza murată sunt importantă. El ne recomandă să punem busuioc pe fundul butoiului. Busuiocul acționează ca o barieră naturală care previne proliferarea bacteriilor ce pot determina înmuierea verzei murate.
Busuiocul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene, contribuind în mod esențial la menținerea texturii crocante și a gustului autentic al verzei murate.