Rețetă de maioneză vegetală din cartofi, orez sau avocado. Sunt perfecte de încercat în Postul Paștelui

Maioneză. Sursa foto: dreamsteam.com

Multe persoane care iubesc preparatele cu maioneză se văd nevoite să le evite în perioada postului. Există însă mai multe rețete de maioneză vegetală, extrem de gustoase și sănătoase. Sunt, de asemenea, și ușor de preparat.

Puteți încerca maioneza vegetală din orez, cartof, avocado sau chiar din lapte de soia, iar dacă optați pentru aceste variante e bine de știut că ele nu îngrașă absolut deloc. Mai mult, sunt și extrem de ieftine, necesitând foarte puține ingrediente.

Maioneză din orez

Puțini știu că din orez poate fi preparată o maioneză extrem de gustoasă. Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • o cană cu orez fiert;
  • 3 linguri cu ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • jumătate de linguriță cu muștar;
  • o lingură cu zeamă de lămâie;
  • jumătate linguriță cu sare;
  • 200 ml apă.

Puneți toate ingredientele într-un castron, rând pe rând, iar tot ce trebuie să faceți este să le mixați foarte bine. După ce aceasta se întărește, puneți-o la frigider, iar după ce se răcește o puteți folosit în preparate.

Maioneză din cartof

Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • un cartof mediu/mare fiert;
  • două linguri cu zeamă de lămâie;
  • cinci-șase linguri cu ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • un vârf de sare;
  • jumătate de linguriță cu muștar.

Fierbeți întâi cartoful, iar după ce este gata se lasă la răcit. Se curăță apoi de coajă și se pasează foarte bine, la fel ca la piure. În compoziția obținută puneți ulei puțin câte puțin, pentru a nu se tăia, apoi muștarul și zeama de lămâie. După ce obțineți consistența dorită, puneți sare după gust.

Maioneză din avocado

Pentru maioneza de avocado este nevoie de:

  • un avocado mediu;
  • jumătate de linguriță cu muștar;
  • 3 linguri cu ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • două linguri cu zeamă de lămâie;
  • 1-2 căței de usturoi sau câteva frunze de leurdă.

Alegeți pentru această rețetă un avocado foarte bine copt, pe care trebuie să-l pasați. Adăugați imediat zeama de lămâie, sarea și muștarul și tot de la început e bine să puneți și leurda sau usturoiul. Adăugați treptat uleiul și mixați până când veți obține un produs ca o cremă fină. Când este gata, se pune la răcit în frigider.

Maioneză din lapte de soia

O altă variantă de încercat în Postul Paștelui este maioneza din lapte de soia. Aveți nevoie de:

  • 125 ml lapte de soia;
  • 250 ml de ulei de floarea soarelui;
  • o lingură cu zeamă de lămâie;
  • o linguriță cu muștar, sare, piper.

Puneți laptele, uleiul și zeama de lămâie într-un vas mai înalt, mixați-le cu un blender pentru câteva minute, până ce compoziția s-a îngroșat, devenind asemănătoare cu smântâna. Depozitați în borcan și păstrați la frigider, dar nu mai mult de trei zile, potrivit retetesivedete.ro.