Rețeta de clătite a Reginei Elisabeta. Și președintele Eisenhower o știa. „Asta le dă un gust foarte bun”

Regina Elisabeta a II-a. Sursa foto: Twitter

Regina Elisabeta iubea dulciurile, iar invitații săi erau fascinați de desertul pe care îl mâncau când o vizitau pe suverană. O rețetă a fost pe placul președintelui Dwight D. Eisenhowe, iar nobila i-a explicat cum face ea clătitele.

Regina Elisabeta i-a dezvăluit rețeta ei de clătite președintelui Dwight D. Eisenhower în anul 1960. Ea conține un amestec de ouă, unt, lapte, smântână, zahăr și bicarbonat de sodiu și, potrivit suveranei, are nevoie de „multe bătăi”. Chiar dacă nobila ținea un regim alimentar strict, bucătarul Familiei Regale a declarat că nu putea renunța la dulciuri.

Președintele Dwight D. Eisenhower și soția sa, Mamie, s-au întâlnit cu regina în castelul ei din Balmoral în anul 1960, când regina i-a dezvăluit rețeta ei specială de clătite. Cei doi s-au cunoscut pentru prima dată în 1957, la un banchet de stat la Casa Albă, când aceasta avea 31 de ani.

„Văzând o poză cu tine în ziarul de astăzi stând în fața unei prepelițe la grătar, mi-a reamintit că nu ți-am trimis niciodată rețeta scones-urilor pe care ți le-am promis la Balmoral. Mă grăbesc acum să fac asta și sper că le vei găsi de succes”, a scris regina Elisabeta, care a detaliat apoi cum se fac vestitele clătite, numite scones-uri, o versiune mai groasă a clătitelor americane care implică scăparea unor bucăți moi pe grătar.

sursa: arhivă EVZ

Ce folosea Regina Elisabeta pentru clătite

Regina Elisabeta folosea patru căni cu făină, patru linguri cu zahăr tos, două căni cu lapte, două ouă întregi, două lingurițe cu bicarbonat de sodiu, trei linguri cu cremă de tartar și două linguri cu unt topit. „Se bat ouăle, zahărul și aproximativ jumătate din lapte împreună, se adaugă făina și se amestecă bine, adăugând restul de lapte după cum este necesar, de asemenea, bicarbonat și cremă de tartar. Încorporați untul topit. Când sunt mai puține, în general pun mai puțină făină și lapte, dar folosesc alte ingrediente așa cum am menționat. De asemenea, am încercat să folosesc sirop de aur sau melasă în loc de zahăr, și asta le dă un gust foarte bun”, a notat Suverana.

Regina Elisabeta a mai declarat că această rețetă este pentru 16 persoane.În România nu este disponibilă crema de tartar, dar doritorii pot să o înlocuiască cu zeamă de lămâie sau chiar sare de lămâie, potrivit retetesivedete.