Evenimentul Zilei > International > Rețelele teroriste ale ISIS au împânzit Europa și pun la cale noi atacuri
Rețelele teroriste ale ISIS au împânzit Europa și pun la cale noi atacuri

Rețelele teroriste ale ISIS au împânzit Europa și pun la cale noi atacuri

Șeful comunității celor 16 servicii de informații americane dezvăluie o realitate neliniștitoare: departe de a fi stăvilit și controlat, Jihadismul se întinde și se organizează pe tot continentul

Statul Islamic are celule teroriste clandestine de tipul celor care au realizat atacurile de la Paris și de la Bruxelles și în alte state occidentale, cum ar fi Marea Britanie, Germania și Italia, a declarat șeful comunității de informații a Statelor Unite, James Clapper. În cadrul unui mic dejun de lucru organizat de ziarul The Christian Science Monitor, Clapper a fost întrebat dacă ISIS este implicată în acțiuni secrete în statele respective. Răspunsul a fost: „Da… Continuăm să găsim dovezi despre comploturi ISIS în țările respective”.

Astfel, Clapper este unul dintre cei mai înalți oficiali occidentali care recunoaște expansiunea terorismului ISIS în Europa. El confirmă astfel că amenințările jihadiștilor, care au promis că vor lovi Marea Britanie, Germania și Italia nu au fost vorbe în vânt.

Furtună în servicii

În urmă cu două săptămâni, Clapper a condus o delegație de responsabili din serviciile de informații americane care s-au întâlnit în Germania cu omologi din această țară.

Asemenea lui Clapper, și șefii serviciilor anti-tero din Europa susțin că au numeroase indicii despre faptul că Marea Britanie, Germania și Italia, alături de alte țări occidentale, se află în vizorul ISIS. Serviciile secrete au obținut aceste informații din anchetarea unor suspecți în atentatele realizate sau în altele dejucate sau din interceptarea unor comunicații telefonice sau cibernetice.

Claude Moniquet, fost ofițer francez de informații, citat de New York Times, susține că serviciile secrete britanice și germane sunt cele mai preocupate de riscul unor atacuri teroriste ale ISIS în țările lor.

Competiția terorii

Și ofițerii francezi și belgieni se tem că teroriștii, cunoscând acum slăbiciunile și breșele din sistemele de securitate, ar putea fi tentați de noi atacuri.

Unul dintre personajele- cheie ale atentatelor de la Paris și Bruxelles, Mohammed Abrini, le-ar fi declarat anchetatorilor că ISIS plănuiește atacuri teroriste în Franța, cu ocazia Campionatului European de fotbal din iunie. Competiția urmează să se desfășoare pe zece stadioane.

Vânzoleala teroriștilor

Jihadismul face ravagii în Occident. Țara cu cel mai mare număr de cetățeni plecați să lupte alături de ISIS în Siria și Irak, este Franța (1800- 1850). Ea este urmată de Germania și Marea Britanie, cu câte 750-800, și Belgia, cu 450, potrivit estimărilor guvernelor respective. Grav este că autoritățile nu au o evidență precisă nici a celor plecați și nici, mai ales, a celor reveniți din Orientul Mijlociu, după ce au trecut prin taberele de antrenament ale ISIS. Motivul: mulți dintre ei au pașapoarte europene și beneficiază de libertate de circulație.