O furtună solară de categoria G2 este foarte probabil să lovească Pământul, afectând rețelele electrice și transformatoarele, interferând cu sateliții și chiar perturbând comunicațiile radio, relatează Daily Stars. Furtunile geomagnetice sunt evaluate pe o scară de la 1 la 5, 5, cele din urmă fiind cele mai periculoase.
O furtună geomagnetică ar putea lovi Pământul în această săptămână și să conducă la ravagii, au declarat experții. O perturbare majoră a magnetosferei Pământului este estimată să aibă loc joi, în urma unei mari expulzări de plasmă și câmp magnetic din coroana Soarelui (CME). Fenomenul a avut loc pe 28 august, a anunțat Centrul de prognoză meteo spațială (SWPC) al Serviciului Național de Meteorologie din SUA.
O furtună geomagnetică ar putea lovi Terra astăzi
Furtuna ar putea avea un impact important asupra rețelelor electrice și a transformatoarelor, ar putea interfera cu sateliții și întrerupe comunicațiile radio. Aurora boreală s-ar putea manifesta mult mai la sud decât de obicei, potrivit experților.
O declarație de pe site-ul web al SWPC precizează: „Ambele CME au fost modelate și, deși rezultatele nu au fost pe deplin concludente, consensul este că aceste CME ar putea ajunge pe Pământ în zilele de 1-2 septembrie”.
„În cazul în care aceste CME-uri se materializează, efectele combinate ale celor doi tranzitori au potențialul de a conduce la condiții de furtună G1-G2”, se mai arată în declarația citată.
Ce pericole ascund furtunile geomagnetice
Furtunile geomagnetice sunt evaluate pe o scară de la 1 la 5, 1 reprezentând furtunile cele mai slabe, însă chiar și un fenomen geomagnetic G1 ar putea să creeze probleme, inclusiv fluctuații ale rețelei electrice și impacturi minore asupra operațiunilor cu sateliți.
La începutul acestui an, Mark Prouse, director adjunct al Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială, un departament ministerial, a declarat pentru Bloomberg că National Grid din Marea Britanie și-a consolidat rezervele de transformatoare de rezervă și a efectuat exerciții periodice pentru a face față unui eveniment meteorologic spațial major.
Dr. Robert Wicks, profesor de risc spațial la Institutul pentru reducerea riscurilor și dezastrelor din cadrul UCL, a declarat anterior pentru Sky News că furtunile geomagnetice ar putea „provoca o pană de curent”. „Dacă aveți o furtună geomagnetică suficient de mare pentru a întrerupe curentul în Marea Britanie, trebuie să fi avut loc și un eveniment de radiații foarte severe în spațiu”, a declarat Dr. Wicks.
„Și astfel, sateliții ar fi avariați sau nefuncționali pentru o perioadă de timp, ceea ce ar însemna că aspecte precum comunicațiile prin satelit, GPS, prognoza meteo, toate acestea ar fi în pericol. Mai multe servicii sunt dependente de facilitățile oferite prin satelit în acest moment. Acesta este un alt lucru care trebuie luat în considerare.
Piloții automați de pe avioane se bazează pe sateliții GPS și pe radar, ambele ar putea fi afectate. Și am văzut, de exemplu, destul de recent, cum mici întârzieri pe aeroporturi mari precum Heathrow și Gatwick se pot transforma rapid în probleme destul de mari”, a mai spus Dr. Wicks.