Rețeaua de spioni a Rusiei în Elveția a rămas intactă

Rețeaua de spioni a Rusiei în Elveția a rămas intactă Vladimir Putin este împotriva alcoolului. „Promovarea unui stil de viață sănătos este de mare importanță!” Sursa foto: Kremlin

Odată cu începe războiului în Ucraina, peste 500 de diplomați ruși au fost expulzați din țările occidentale. Chiar și foști aliați ruși au contribuit la lista crescândă de expulzări – cel mai recent caz fiind Bulgaria, care a înlăturat aproape 70 de diplomați ruși săptămâna trecută, invocând preocupări de spionaj.

În mijlocul acelei mări de expulzări, Elveția rămânea neutră. Este printre puținele țări europene care încă nu au expulzat oficial diplomații ruși. Respectând politica de neutralitate veche de secole, a rezistat apelurilor de a lua parte în războiul de informații dintre Occident și Rusia.

Elveția a rămas neutră

Rusia a putut profita de politica de neutralitate a Elveției din februarie. În loc să se întoarcă la Moscova, cel puțin unii dintre diplomații ruși expulzați au fost trimiși în Elveția. Ei continuă să funcționeze acolo în conformitate cu o politică „fără întrebări”, care a predominat încă din zilele Războiului Rece.

Din acest motiv și din alte motive (de exemplu, apropierea de obiective principale de informații, siguranță, sisteme avansate de telecomunicații), Elveția a fost un centru major de informații timp de decenii. Potrivit Nachrichtendienst des Bundes (NDB), Serviciul Federal de Informații al Elveției, ultimii ani au fost martori la niveluri mai ridicate de activitate din partea serviciilor de informații străine decât în ​​orice altă perioadă de după Războiul Rece.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest timp, Rusia a reușit să construiască un centru de spionaj paneuropean în micul stat alpin. Aceasta este concluzia unui raport al lui Jonas Roth, care a fost publicat săptămâna trecută în Neue Zürcher Zeitung (NZZ), un ziar din Elveția. Raportul, intitulat „So Spioniert Russland in der Schweiz” („Cum operează spionii ruși în Elveția”), conține comentarii din partea mai multor experți și oficiali guvernamentali.

Structura ofițerilor ruși

O sursă îi spune lui Roth că, în ciuda presiunii diplomatice intense cu care Rusia se confruntă la nivel global din februarie, structurile sale de spionaj din orașe elvețiene precum Geneva și Berna „sunt încă intacte”. Câți ofițeri de informații ruși operează în prezent în Elveția? Potrivit raportului, cel puțin o treime din prezența diplomatică a Rusiei, de 220 de persoane, este formată din ofițeri de informații.

Acești aproximativ 70 de ofițeri de informații reprezintă toate cele trei agenții de informații principale ale Rusiei, și anume Serviciul de Informații Externe (SVR), Direcția Principală a Statului Major al Forțelor Armate (GRU) și Serviciul Federal de Securitate (FSB). Ofițerii acestor agenții se ocupă de un număr necunoscut de informatori și agenți; aceștia sunt cetățeni elvețieni sau din țări terțe, care furnizează rușilor informații în mod regulat. Activități speciale sunt desfășurate de personalul de informații rusesc care călătorește ad-hoc în Elveția, potrivit IntelNews.