Rețeaua de ovule și mame „de împrumut” exploata femeile sărace

Rețeaua de ovule și mame „de împrumut” exploata femeile sărace

Cea mai mare clinică din vestul țării prospera din afaceri ilegale. Medicii timișoreni de la „Athena” vindeau ovule pe piața neagră și furnizau mame purtătoare pentru cuplurile infertile din țară și Occident.

Poliţiştii de la Crimă Organizată au descins, ieri dimineață, la reputați medici obstetricieni și biologi din Timișoara, acuzați că se constituie într-o rețea ce trafica pe piața neagră ovule și mame purtătoare. Primul vizat a fost directorul spitalului Athena, doctorul grec Giatras Konstantinos. Mascații au ajuns la el acasă la prima oră a dimineții, au avut loc percheziții, apoi acesta a fost adus la spital, unde au continuat căutările. Prin aceeași procedură au trecut și doctorul grec Charikleia Pappa, medic primar obstetrică- ginecologie specialist în Fertilizare in vitro (FIV), cu o experiență de 10 ani în domeniu, dr. Carmen Ciontu, respectiv dr. Lavinia Stelea, specializată și ea în FIV.

Toți patru, plus două persoane care lucrau la laboratorul spitalului au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara, urmând a fi prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă. Capetele de acuzare sunt: constituire de grup infracțional organizat, trafic internațional de celule umane și evaziune fiscală.

Riscul de a procrea frați care nu vor ști asta

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu 300 de euro erau plătite tinerele donatoare de ovule, a căror vânzare e ilegală în România. „Multe dintre donatoare erau de etnie romă”, a declarat șeful DIICOT Timișoara, Mircea Andreș. Nefiind urmărit firul genetic al persoanei care se năștea din aceste ovule, există riscul de a procrea frați care nu vor cunoaște acest lucru, au avertizat anchetatorii.

De multe ori, prelevarea ovulelor se făcea fără știrea pacientelor. O sursă de ovule o reprezentau femeile care veneau la „Athena” pentru fertilizări in vitro, pentru că nu reușeau să rămână însărcinate. În momentul în care se supuneau procedurii de recoltare, ele nu știau câte ovule li se prelevau, unele dintre acestea fiind ulterior vândute, fără știința lor, pe piața neagră. Pe lângă ovulele luate „gratis”, cei de la „Athena” încasau pentru o procedură FIV până la 4.000 de euro.

Mii de euro pentru o mamă purtătoare

Medicii racolau și femei din mediile sărace pentru a deveni mame purtătoare pentru cupluri bogate din România sau din străinătate, în special Germania sau Grecia. Țara noastră nu are legislație pentru mamele purtătoare. Surse apropiate anchetei au relatat pentru EVZ că medicii aveau o bază de date cu peste o sută de femei. Toate tinere sub 30 de ani, din mediile sărace. Procurorii au descoperit numeroase e-mailuri ale unor femei care își ofereau serviciile.

În dosar, zeci de audieri au avut loc în toată țara, cu părinți care au beneficiat de copii, dar și cu mame purtătoare din Baia Mare, Covasna, Râmnicu Vâlcea, Craiova etc. Potrivit anchetatorilor, o mamă purtătoare încasa de la 3.000 de euro în sus, mergând uneori până la 10.000 de euro. „Cea mai uzuală sumă încasată era de 1.500 de lei pentru întreținere”, a declarat, pentru EVZ, procurorul Mircea Andreș.

El a explicat că afacerea a început în primăvara lui 2013, răstimp în care au venit pe lume zeci de copii. Când beneficiarii erau străini, mamele purtătoare erau duse să nască în țările respective.

Scandalul internărilor fictive a zguduit „Athena”

Clinica „Athena” a fost și anul trecut în atenția opiniei publice, când s-a dovedit că medicii și asistentele de aici au acceptat să facă internări fictive, pentru a-și primi salariile.

În toamna lui 2013, procurori de pe lângă Judecătoria Timișoara, sprijiniți tehnic și informativ de SRI, au arătat că au fost inventați peste 500 de pacienți, pentru care au obținut deconturi de la Casa Județeană de Sănătate Timiș, începând din 2012.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit atunci pentru EVZ că, pentru a face rost de datele personale ale pacienților, folosite pentru deconturile false, „Athena” a organizat în 2012 și 2013 mai multe campanii de analize gratuite, mediatizate mai ales în mediile persoanelor în vârstă sau cu venituri mici. Oricine dorea un set de analize gratuite trebuia să se prezinte cu buletinul la spital. Personalul preleva probele biologice, dar și copia datele personale, pe care le utiliza pentru a întocmi dosare false de internare.

Pe fișele fictive de internare se regăsesc și tinere mămici care veneau la controlul de rutină al sarcinii, dar care ajungeau să figureze, după o vizită de 45 de minute la spital, ca internate câte două zile.