O rețea de trucare a meciurilor și fraudare a pariurilor sportive a fost descoperită în Spania. Poliția a reușit să îl prindă pe coordonatorul rețelei, formată din români și bulgari. Autoritățile de la București au fost implicate în destructurarea rețelei.
A fost descoperită o rețea de trucare a meciurilor în Spania. Din ea făceau parte români și bulgari, care se ocupau și cu fraudarea pariurilor online. Aceștia acționau pentru meciurile de fotbal, dar și tenis de masă. Într-o operațiune româno-spaniolă, poliția a reușit să îi prindă pe coordonatorii rețelei. Ancheta este în desfășurare, fiind căutați toți sportivii implicați.
Europol anunță că a sprijinit o investigație condusă de Spania care vizează o rețea de trucare a meciurilor. În cadrul anchetei au fost implicate poliția spaniolă, agenția fiscală spaniolă (Agencia Tributaria) și poliția română, cu sprijinul suplimentar al Interpol, anunță Europol.
Ancheta a început în 2020. Atunci oamenii legii au detectat o serie de pariuri online suspecte privind turneele internaționale de tenis de masă. Au fost efectuate investigații, care au dus la identificarea unei rețele de trucare a meciurilor. Aceasta era formată din români și bulgari stabiliți în Spania. Ei corupeau sportivii, în principal de aceleași două naționalități. Suspecții vizau competiții desfășurate în principal în afara Spaniei, în timp ce liderul organizației corupea sportivi care jucau pentru mai multe echipe de fotbal din România. Informațiile erau furnizate și altor falsificatori.
Pariuri sportive online, fraudate
Rețeaua de trucare a meciurilor a fraudat și pariurile sportive online. Ei au folosit un modus operandi inedit, bazat pe tehnologie. Prin intermediul sateliților, captau transmisiunile în direct ale competițiilor înainte ca acestea să ajungă la casele de pariuri. Aveau la dispoziție și alte sisteme mai puțin sofisticate, care puteau detecta semnalul. Acest lucru a permis rețelei să parieze în siguranță și să comită fraudele, cunoscând rezultatele meciurilor.
Suspecții au folosit această schemă în special pentru ligile de fotbal din Asia și America de Sud și în Bundesliga. Membrii rețelei de trucare a meciurilor au folosit schema și pentru Liga Națiunilor UEFA, Cupa Mondială din Qatar din 2022 și turneele de tenis ATP și ITF.
Pentru a nu atrage atenția asupra lor, pariurile erau plasate cu numele altor persoane. Rețeaua colecta câștigurile în numele lor. În plus, suspecții au corupt un trader al unei case de pariuri importante pentru a asigura validarea cu succes a pariurilor.
Oamenii legii au făcut patru percheziții, în urma cărora au arestat 23 de suspecți au fost arestați, inclusiv liderul organizației. Au fost confiscate două proprietăți imobiliare, trei vehicule de lux, două antene parabolice mari și receptoare de semnal, 47 de conturi bancare, 80 de telefoane, numerar și 13 000 EUR în bancnote false.
Rețeaua de trucare a meciurilor este răspândită în mai multe țări
Membrii rețelei aveau legături cu alte grupuri active din întreaga Europă. Rețeaua de trucare a meciurilor era implicată în special în jocuri corupte din România. Din acest motiv, cooperarea internațională între autoritățile de aplicare a legii din Spania și România, facilitată de Europol, a fost esențială pentru detectarea și dezmembrarea rețelei.
La începutul lunii septembrie 2023, executarea unui mandat internațional de arestare a dus la extrădarea în Spania a principalului organizator. Este vorba despre un fost jucător de tenis de masă bulgar.
Ancheta este încă în curs de desfășurare, deoarece unii dintre membrii suspecți ai rețelei sunt încă în libertate. De asemenea, anchetatorii caută să identifice sportivii corupți care au contribuit la fraudele comise.