Rețea de trafic de migranți, destructurată în Bulgaria. Schema pusă la cale
- Iulia Moise
- 22 august 2024, 12:12
Experți Europol, polițiști basarabeni și români au sprijinit autoritățile bulgare să anihileze un grup de crimă organizată care se ocupa cu trafic de migranți. Perchezițiile s-au întins în 15 locații din regiunea orașului bulgar Plovdiv. Opt membri ai grupului au fost arestați.
Arestări în Bulgaria
În urma acestor percheziții, autoritățile de aplicare a legii au confiscat 13 telefoane mobile, o armă și muniții, precum și documente pentru vehicule legate de incidente de contrabandă de migranți din Bulgaria.
Această acțiune a fost desfășurată în cadrul unui grup operațional regional coordonat de Europol, cu sediul la Sofia, care se concentrează pe rețelele criminale de trafic ilegal de migranți din Turcia în Bulgaria către Europa de Vest.
Autoritățile bulgare de aplicare a legii au arestat opt presupuși traficanți de migranți în cadrul unei reprimări coordonate de Europol.
Ce taxe percepeau contrabandiștii
Membrii grupul infracțional percepeau până la 6 000 de EUR de persoană, pentru a introduce migranţi în Bulgaria, Serbia şi Bosnia-Herţegovina, transmite EuroNews.
De asemenea, au introdus ilegal peste 130 de persoane din Turcia în Bulgaria, dar și către alte destinații europene, pe ruta Balcanilor de Vest.
Principalii lideri sunt cetățeni sirieni și iordanieni, care coordonau activitățile criminale cu alți contrabandiști aflați în Turcia și de-a lungul rutei Balcanilor de Vest.
Rețea de trafic de migranți. Cum funcționa grupul infracțional
Cetăţenii bulgari erau responsabili de logistică. Concret ei trebuiau să se ocupe de găsirea şi cumpărarea de maşini care să fie folosite pentru transportul migranţilor.
Autovehiculele erau înregistrate sub numele altor persoane în schimbul unor sume de bani.
Grupul infracțional ar fi folosit și șoferi basarabeni recrutați pe internet.
O investigație în acest caz, gestionată de oamenii legii bulgari, români și moldoveni, a constatat că banda ar fi acuzat între 4.000 și 6.000 de euro pentru a introduce migranți din Turcia în Bulgaria și alte destinații europene pe ruta Balcanilor de Vest.
De la începutul lunii aprilie a acestui an au fost identificate 17 cazuri în care au fost identificați peste 130 de migranți ilegali. Peste 20 de șoferi au fost arestați în timpul operațiunilor, în principal cetățeni ai R. Moldova, din Siria și Serbia.