Măsurile luate de China în ultima perioadă au dus la un deficit uriaș, iar țara va fi nevoită să apeleze la împrumuturi pentru a acoperi pierderile. Restricțiile drastice în ceea ce privește pandemia de coronavirus, dar și măsurile de limitare a vânzărilor de terenuri sau rambusările de taxe, au dus la această situație.
Analiștii economici estimează un deficit de finanţare de aproximativ 6.000 de miliarde de yuani (895,52 miliarde de dolari). Este vorba despre o scădere de aproximativ 2.500 de miliarde de yuani a veniturilor din cauza rambursărilor de taxe şi a producţiei economice mai slabe. Alte 3.500 de miliarde de yuani au fost pierdute pentru că au scăzut mult vânzările de terenuri.
„Cel mai recent val de Omicron şi restricţiile larg răspândite, în vigoare de la mijlocul lunii martie, au dus la o scădere bruscă a veniturilor guvernamentale, inclusiv a veniturilor din vânzările de terenuri“, a declarat Ting Lu, economist-şef pentru China.
Măsuri de redresare
China trebuie să ia rapid măsuri pentru a acoperi deficitul și pentru a evita blocaje financiare. „O mare parte din măsurile de stimulare, fie că este vorba de obligaţiuni guvernamentale speciale sau de împrumuturi incrementale din partea băncilor politice, vor fi folosite doar pentru a umple acest deficit de finanţare“, au spus analiştii.
Datele economice pentru aprilie au arătat o încetinire a creşterii economice, din cauza efectului negativ al restricţiilor legate de Covid. Premierul Li Keqiang a declarat în timpul unei întâlniri la nivel naţional, de săptămâna trecută, că, în unele privinţe, dificultăţile au fost mai mari decât în 2020.
Chiar înainte de cel mai recent focar de Covid, vânzările de terenuri, o sursă semnificativă de venituri ale autorităţilor locale, s-au prăbuşit în urma măsurilor luate de Beijing împotriva dependenţei mari a dezvoltatorilor imobiliari de datorii, transmite news.ro.
Scăderi importante de venituri
Opt dintre cele 31 de regiuni aflate la nivel de provincie din China au înregistrat o scădere a veniturilor fiscale. „Datele au arătat că regiunile Qinghai, Shandong, Liaoning, Hebei, Guizhou, Hubei, Hunan şi Tianjin au înregistrat scăderi ale veniturilor fiscale în primele patru luni ale anului. Tianjin a fost cel mai rău, cu o scădere de 27%. În 2021, Tibetul a fost singura regiune la nivel de provincie care a înregistrat o scădere a veniturilor fiscale.
Este important de observat că scăderea veniturilor fiscale s-a produs nu numai în oraşele aflate sub restricţii“, a declarat Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef la Pinpoint Asset Management, potrivit sursei citate.