Restricțiile de intrare în SUA, amânate de instanțe

Restricțiile de intrare în SUA, amânate de instanțe

Un tribunal federal a respins cererea administrației Trump de a pune în practică decizia de interzicere a intrării în SUA a cetățenilor din 7 state musulmane

Decizia președintelui Donald Trump privind imigrația fusese blocată de un judecător federal, vineri, iar Departamentul Justiției a făcut apel, care a fost respins, deocamdată.

Hotărârea înseamnă că interdicțiile de călătorie rămâne suspendate, până când se vor încheia audierile în acest caz. Curtea a acordat Casei Albe și celor două state americane care contestă ordinul executiv al lui Donald Trump, un termen până luni, pentru a prezenta mai multe argumente.

Ce susțin cele două tabere

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două state afirmă că restricțiile de călătorie sunt neconstituționale.

În apelul pe care l-a făcut, Departamentul pentru Justiție a arătat că judecătorul James Robart și-a depășit atribuțiile atunci când a pus sub semnul întrebării abilitatea președintelui de a lua decizii corecte pe probleme de securitate națională. Oficialii susțin că doar președintele țării poate decide cine are drept de a intra sau a rămâne pe teritoriul american.

În dosarul de vineri, Departamentul Justiției a mai susținut că statele nu au autoritatea de a contesta un ordin executiv prezidențial.

Avocații statelor respective, Washington și Minnesota, spun, însă, că ordinul este neconstituțional, pentru că le este refuzat oamenilor care au vize și documente valide dreptul de a călători în SUA, fără ca ei să aibă drept de apel. De asemenea, se încalcă dreptul la religie, pentru că „ordinul pare a fi adresat doar musulmanilor”.

Acuzațiile lui Trump

Irakul, unul dintre cele șapte state afectate (alături de Iran, Libia, Siria, Somalia, Yemen, Sudan), a salutat revocarea ordinului ca fiind „o schimbare în direcția corectă”. Iranul a răspuns, de asemenea, anunțând că va permite echipei americane de wrestling să participe la Cupa Mondială, eveniment pe care îl găzduiește luna aceasta. Inițial, luptătorilor li s-a refuzat viza de intrare în Iran, ca răspuns la măsurile luate de Trump.

Donald Trump a numit decizia judecătorului James Robart „ridicolă” și l-a descris ca pe un „așa-zis judecător”, promițând că va reintroduce restricțiile. Robart este judecător federal din 2004, când a fost nominalizat în această funcție de președintele George W. Bush.

Declarații pro-Putin

Donald Trump pare să pună semnul egal între acțiunile SUA și regimul autoritar al președintelui rus Vladimir Putin. Într- un interviu acordat Fox News, difuzat duminică, liderul de la Casa Albă explica faptul că îl respectă pe omologul său rus. „Dar este un criminal”, i-a spus jurnalistul Bill O’Reilly lui Trump. „Există mulți criminali în lume. Credeți că țara noastră este atât de inocentă?”, a replicat el. „Îl respect, însă respect mulți oameni. Asta nu înseamnă că mă voi înțelege cu el”, a mai spus Trump, conform unor fragmente din interviul care urma să fie difuzat integral ieri. În decembrie 2015, Donald Trump declara, pentru MSNBC: „Putin își conduce țara și cel puțin este lider, spre deosebire de ce avem noi în această țară”.