Restricțiile de călătorie au fost impuse prea târziu: „Închizi ușa grajdului după ce calul a fugit”. 246 cazuri Omicron au fost deja confirmate

Restricțiile de călătorie au fost impuse prea târziu: „Închizi ușa grajdului după ce calul a fugit”. 246 cazuri Omicron au fost deja confirmate sursă: EVZ

„Închizi ușa grajdului după ce calul a fugit” - așa comentează un om de știință, care activează pe post de consilier al Guvernului, situația impunerii restricțiilor de călătorie la nivel internațional în contextul virulenței tulpinii Omicron. Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Angola, Mozambic, Malawi și Zambia au fost încadrate pe lista roșie și prezintă un risc de transmitere a virusului SARS-COV-2 extrem de ridicat.

Profesorul Mark Woolhouse a declarat că noile restricții au fost impuse „prea târziu” pentru a face o „diferență consistentă” în fața unui nou potențial val al pandemiei de coronavirus. Măsurile luate de Guvernul britanic includ teste împotriva bolii COVID-19 pentru toate persoanele, înainte de debarcarea în teritoriu.

Restricțiile de călătorie au fost impuse „prea târziu”

Începând de marți, 7 decembrie, turiștii cu vârste de peste 12 ani vor trebui să prezinte dovada unui test PCR sau a unui test de flux lateral negativ efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de plecare. Secretarul pentru sănătate, Sajid Javid, a declarat că restricțiile impuse sunt temporare.

Nigeria va fi, de asemenea, adăugată de luni, 6 decembrie, pe lista roșie, ceea ce înseamnă că cetățenii britanici, irlandezi sau rezidenții britanici care se întorc din această țară trebuie să stea în carantină, într-un hotel, timp de 10 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Industria turismului primește o „lovitură de ciocan”

Ultimele modificări au fost descrise de industria turismului ca fiind o „lovitură de ciocan”, iar Business Travel Association a avertizat că mijloacele de trai vor fi „devastate”.

Vicepremierul Dominic Raab a fost ce acord că ultimele măsuri ar putea „supăra sau perturba” unele persoane, dar a insistat că este corect ca miniștrii să ia „măsuri graduale” din timp pentru a evita „perturbări mai mari” pentru turism și economie.

Profesorul Woolhouse, membru al Grupului științific guvernamental pentru modelarea gripei pandemice (Spi-M), a declarat pentru BBC că, în timp ce cazurile importate ale variantei Omicron sunt „importante”, transmiterea comunitară a variantei va reprezenta motorul următorului val al pandemiei.

Omicron se răspândește „destul de rapid”

El a adăugat că numărul cazurilor Omicron din Marea Britanie este în prezent „destul de mic” și că bănuiește cu tărie că recordul absolut al cazurilor de boală este „mai degrabă de ordinul sutelor decât al miilor”. Profesorul a avertizat, însă, că noua tulpină se răspândește „destul de rapid” în Marea Britanie și, dacă tendințele actuale aici și în Africa de Sud continuă în următoarele săptămâni și luni, ar putea chiar să înlocuiască varianta Delta la nivel global.

Întrebat despre comentariul profesorului Woolhouse, potrivit căruia noile restricții de călătorie au fost impuse prea târziu, Raab a spus că întotdeauna vor exista „critici de acest gen, că am făcut prea mult sau prea puțin”. Miniștrii vor rămâne „veșnic vigilenți” în ceea ce privește riscurile asociate cu Omicron și că măsurile, inclusiv adăugarea unor țări pe lista roșie de călătorie, au fost menite să împiedice „reînsămânțarea” acesteia în Regatul Unit.

Citând scăderea din această săptămână a numărului de spitalizări și de decese cauzate de COVID-19 și „succesul” vaccinării, Raab a oferit asigurări că oficialii au creat „în mod constant și ferm, apărerea rezistentă”, anunțând cetățenii britanici că astfel se vor putea bucura de Crăciun și Anul Nou.

246 cazuri de Omicron în Marea Britanie

Medicul Katherine Henderson, președintele Colegiului Regal de Medicină de Urgență, a declarat că spitalele se luptă deja să facă față din cauza presiunilor din timpul iernii și a avertizat că NHS va fi într-o „poziție foarte, foarte dificilă” dacă noua variantă va conduce la o creștere a numărului de internări.

Poziția sa vine în contextul în care Agenția britanică de securitate sanitară a raportat duminică încă 86 de cazuri de tulpină Omicron în Marea Britanie, ridicând totalul infectărilor la 246. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea că această variantă puternic mutantă ar putea fi mai transmisibilă decât tulpina dominantă Delta și ar putea sfida imunitatea vaccinurilor.