Restricțiile cerute pentru summit-ul Biden-Putin. Forțele aeriene și terestre elvețiene, în alertă maximă
- Alice Barbu
- 12 iunie 2021, 17:40
În prezent, Elveția se pregătește pentru summitul „istoric” Biden-Putin. Pe 11 iunie, Consiliul Federal a aprobat o restricție temporară a utilizării spațiului aerian în timpul summitului dintre președintele Biden și președintele Putin, pentru perioada 15-17 iunie 2021 la Geneva.
Forțele aeriene elvețiene vor asigura o supraveghere mai strictă a spațiului aerian. Forțele armate vor înființa un serviciu de sprijin pentru a asista autoritățile civile în asigurarea securității zonei.
„Deoarece acesta este un summit internațional la nivel înalt, astfel de măsuri sunt necesare pentru a asigura securitatea în timpul evenimentului.Elveția este obligată să asigure protecția persoanelor care beneficiază de temeiul dreptului internațional, precum șefii de stat americani și ruși. Forțele aeriene elvețiene vor asigura poliția aeriană. ”
Utilizarea spațiului aerian în zona de deasupra Place des Nations din Geneva va fi restricționată începând cu 15 iunie, ora locală 08:00 până joi 17 iunie, ora locală 17:00. Zborurile comerciale către și de la Aeroportul Internațional Geneva nu vor fi afectate de restricții.
În cadrul ședinței, Consiliul Federal a aprobat și desfășurarea a maxim 1.000 de militari în sprijinul autorităților cantonale din Geneva. „ Forțele armate vor fi responsabile pentru protejarea reprezentanțelor străine și vor furniza echipament poliției din Geneva pentru transportul aerian și terestru.”
Turneul lui Biden
Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni pe 16 iunie, într-o vilă elvețiană din secolul al XVIII-lea, care are vedere la lacul Geneva. Toată lumea se așteaptă ca discuțiile să fie aprinse.
Joe Biden l-a întâlnit și pe Boris Johnson pentru a discuta despre relația dintre Marea Britanie și Statele Unite, iar pe 13 iunie președintele american va urma să se întâlnească și cu regina Elisabeta, la Castelul Windsor.
Întrebat de scopul său privind această călătorie, Biden a declarat că vrea să întărească alianța, referindu-se probabil atât la Grupul celor șapte puteri, cât și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Acest obiectiv a fost de a „clarifica lui Putin și Chinei că Europa și SUA au relații bune”. El a spus că nu știe dacă discuția cu Putin privind hackerii cibernetici va duce la un acord.
În timpul Războiului Rece, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov au ținut primul lor summit tot la Geneva, în noiembrie 1985, prin care au urmărit reducerea arsenalelor nucleare din Statele Unite și din URSS, conform southfront.org.