Restituirea fostelor taxe auto. Cum arată noul model de cerere

Restituirea fostelor taxe auto. Cum arată noul model de cerere Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Mediului a anunțat modelul cererii de restituire a taxelor auto, după ce acestea au fost dovedite abuzive de mai multe instanțe.

Cei ce nu au apucat să ceară restituirea fostelor taxe auto pot face o cerere până în 2027. Printr-un ordin publicat recent în Monitorul oficial, Ministerul Mediului a anunțat modelul cererii de restituire a fostelor taxe auto.

Prin OUG 93/2022, act normativ apărut la sfârșit de iunie, s-a stabilit că cei ce nu au avut timp să ceară, timp de un an, prin mecanismul apărut în 2017, restituirea fostelor taxe auto, o pot face acum timp de cinci ani, respectiv până pe 29 iunie 2027, printr-un nou mecanism. Scopul Ordinului Ministerului Mediului 2.806/2022, oficializat vineri: să stabilească modelul cererii de restituire a fostelor taxe auto.

Potrivit OUG 93/2022, solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc. Cererile vor fi soluționate într-un termen de 45 de zile de la înregistrare, iar banii vor fi virați în conturile bancare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Dreamstime.com

Restituirea taxelor auto

Fostele taxe auto ce se restituie prin noul mecanism sunt: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013), potrivit avocatnet.

De noul mecanism pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare ce a însoțit OUG 93/2022 în forma sa de proiect reieșea că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen au fost respinse.

Această decizie a fost luată după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19) a hotărât că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, este prea scurtă și nepotrivită.