Restaurarea caselor vechi. Începe un nou program educațional

Renovarea caselor vechi. Începe un nou proiect educațional. Sursa foto Casa Ienăchiță

Asociația De-a Arhitectura lansează un program educațional cu privire la restaurarea caselor vechi, care nu sunt clădiri de patrimoniu sau monument. Participanții vor învăța cum să salveze și să modernizeze o casă aflată în paragină.

Asociația De-a Arhitectura lansează un program educațional cu privire la restaurarea caselor vechi, care nu sunt clădiri de patrimoniu sau monument. Proiectul se numește „Casa Ienăchiță”.

Transformările orașului afectează estetica, dar și identitatea acestuia. Tehnicile de construcție care depindde meșteșug și pricepere se pierd. Intervenția pe clădirile existente, fie ele istorice sau nu, nu trebuie făcută fără cunoașterea principiilor, materialelor sau a legislației în vigoare.

Totul despre restaurarea caselor vechi

Un imobil de pe strada Ienăchiță Văcărescu va fi folosit ca studiu de caz. Participanții vor învăța cum să vândă, să cumpere sau să renoveze o casă veche. „Casa Ienăchiță” cuprinde 12 episoade video în care vor fi explicate atât principiile, cât și măsurile de intervenție posibile, contextul, legislația, constrângerile, materialele și tehnicile corecte pentru intervenții.

Începe proiectul educațional Casa Ienăchiță. Sursa foto Casa Ienăchiță

Înțelegerea corectă a problematicii

În cadrul programului se va discuta despre înțelegerea corectă a problematicii, despre soluțiile eficiente pentru intervenție, dar și despre protejarea valorii orașului. Cele 12 episoade vor avea o durată de 10-15 minute/episod și vor parcurge etapele de renovare ale unei case vechi, prin documentare pe șantier, resurse practice, dar și prin interviuri cu specialiști din domeniu.

Primul episod este disponibil online

Primul episod - „Cum abordăm o casă istorică - despre acțiuni și cunoaștere” - le-a avut ca invitate pe Daciana Petrov – casevechi.ro și Ana Rubelli – aiciastat.ro. Gazda tuturor episoadelor este arhitecta Eliza Yokina. Pprimul videoclip poate fi vizionat integral pe www.de-a-arhitectura.ro/casa-ienachita.

„Cu acest proiect ne dorim să atragem atenția societății și a autorităților pentru a acționa împotriva acestui abuz care se face asupra cea ce este, de fapt, o moștenire valoroasă și, mai mult de atât, cel mai vizibil element al identității unui oraș - orașul construit. Sperăm să reușim să inspirăm oamenii pentru o mai bună înțelegere și acționare adecvată și corectă asupra clădirilor.” - Eliza Yokina, Membru fondator al Asociației „De-a Arhitectura” și senior partner Cumulus.