Restaurant pe morminte la Focșani. Suntem la un pas de un scandal internațional. Vile într-un cimitir monument-istoric

Restaurant pe morminte la Focșani. Suntem la un pas de un scandal internațional. Vile într-un cimitir monument-istoric

Un cimitir evreiesc care a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice a ajuns marfă imobiliară pentru un afacerist dornic să construiască mai multe vile și un restaurant pe terenul achiziționat.

Un monument istoric evreiesc, care datează din anul 1691, a ajuns bătaia de joc a unui afacerist care a construit pe terenul cumpărat un restaurant și mai multe vile. Este vorba despre un cimitir evreiesc de pe strada Nicolae Bălcescu din Focșani, aflat în proprietatea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti.În ciuda faptului că au existat promisiuni conform cărora cimitirul care a fost inclus în anii 1990 pe Lista Monumentelor Istorice ar fi urmat să fie îngrijit și deschis pentru turiști, cumpărătorii terenului nu au mai ținut cont de importanța cimitirului.

Construcții imobiliare pe osemintele evreilor

"Sunt îngropati aici 4.393 de decedaţi din generaţii trecute, strămoşii comunităţii evreilor de astăzi. Din păcate acest cimitir se află într-o stare de degradare totală, pietrele funerare fiind distruse... un cimitir uitat", s-a exprimat Zvi Ben Dov, reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Bucureşti.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti, în posesia căreia se afla cimitirul evreiesc, a vândut un teren în suprafaţă de 1.281 mp fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, Marius Iorga, pe numele unei firme pe care o deținea. Tranzacția a costat 35.000 de lei.

Fostul consilier a promis că va îngriji mormintele și va deschide monumentul pentru turiști, însă presupusele planuri au rămas doar la nivel de declarații. Marius Iorga a vândut terenul la un preț mult mai mare decât cel inițial, după două luni de zile, unui afacerist care a construit pe teren mai multe imobiliare - câteva vile și un restaurant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un evreu a semnalat tranzacția la nivel internațional

Federaţia Comunităţilor Evreieşti a precizat că tranzacția ce a avut loc a implicat doar vânzarea zonei administrative a monumentului, care ar fi presupus un imobil și o bucată de teren. Conform declarațiilor Federației amintite, cimitirul nu a fost supus niciunui fel de tranzacție.Există, însă, suspiciuni cu privire la verdicitatea acestui aspect întrucât Direcţia pentru Cultură Vrancea a fost alertată în legătură cu profanarea mormintelor din cimitir și a unor pietre funerare, iar un lider al evreilor, care locuiește în Israel, a semnalat tranzacția în cauză la nivel internațional.„Este adevărat, reprezintă o proprietate privată, nu este în circuitul public şi nu este administrată de comunitatea locală. Acest cimitir este victimă ca atâta alte cimitire care au intrat pe piaţa imobiliară. Nu mi se pare corect, dar fiecare comunitate face ce i se pare just. Era normal să fie păstrat acolo, aşa cum s-a promis”, s-a exprimat Valentin Muscă, directorul Direcţiei de Cultură Vrancea.

Mii de oseminte ale evreilor au ajuns marfă imobiliară

Cimitirul evreiesc de pe strada Nicolae Bălcescu din Focșani are o istorie de 330 de ani. Aici se află osemintele a 4.000 de evrei, potrivit autorităților. Monumentul a fost închis în anul 1874, pentru că nu mai exista spațiu pentru locuri de veci.

„Eu nu eram aici când s-a făcut tranzacţia, Sunt morminte de peste 300 de ani iar acest cimitir este unul închis, în sensul că nu se poate vizita. Vă daţi seama că nici nu are cine să vină la morminte, fiind închis de la 1874. Eu ştiu că s-a vândut partea administrativă, unde era o casă şi un adăpost de animale”, a spus Mircea Rond, preşedintele comunităţii evreieşti din Focşani.

Reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Vrancea au transmis că cimitirul are în realitate 2.000 de morminte, nu 4.000, și este cel mai vechi loc de înhumare din Focşani, conform adevarul.ro.