Respingerea Codului Fiscal, o manevră incredibil de abilă sau începutul sfârșitului pentru Klaus Iohannis. Cum îl salvează pe Victor Ponta. EDITORIAL de DAN ANDRONIC

Respingerea Codului Fiscal, o manevră incredibil de abilă sau începutul sfârșitului pentru Klaus Iohannis. Cum îl salvează pe Victor Ponta. EDITORIAL de DAN ANDRONIC

Săptămâna trecută, un prieten, om de afaceri mediu ca importanță, îmi spunea că este sigur că președintele Klaus Iohannis va respinge Codul Fiscal. Eu, sceptic din fire și obișnuit cu gesturile gândite strategic, i-am spus că nu-l cred capabil de o asemenea stupiditate politică. N-am mai vorbit, s-a întâmplat ceea ce a prezis, iar săptămâna asta ne-am reîntâlnit. “Dacă PSD face un miting pe tema Codului Fiscal, eu mă duc acolo. Și ca mine sunt mii de oameni”, mi-a spus. Ca să fie clar: vorbim despre un votant tipic de dreapta, care mai bine și-ar tăia o vacanță decât să pună ștampila pe Ponta și ai lui. Nici acum nu ar vota PSD, dar nici PNL nu poate aștepta un vot de-al lui.

 

 

Am căutat să înțeleg rațiunile gestului lui Klaus Iohannis. Vorbim de un președinte al României, fost președinte al PNL, sprijinit de toată dreapta politică în alegeri, membru al PPE, care a decis să se lupte cu un guvern de stânga, condus de Victor Ponta, pe tema reduceri TVA și a altor taxe și impozite. Paradox specific românesc: un președinte de dreapta se opune scăderilor de taxe promovate de un premier de stânga.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată şi raţională, de natură a nu genera disfuncţionalităţi care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. În acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalităţi excesive, dar nici relaxări accentuate. Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante şi cu consecinţe negative pe termen lung reprezintă o experienţă pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetăţeni", se arată în punctul de vedere al președinției României. O frazeologie pompoasă și bolovănoasă, demnă de un manual de istorie a economiei, care pare scrisă de un junior-analyst de la FMI. Nu există obiecții punctuale, ci doar o obiecție de principiu. Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis nu este de acord cu noul Cod Fiscal din principiu. Care principiu, al responsabilității fiscale? Păi, dacă Băsescu, Stolojan, Tăriceanu & Co judecau așa în 2004, n-am fi avut cota unică de impozitare de 16 la sută în veci! Ca să nu mai dau alte exemple...

Aș putea accepta acest punct de vedere, dacă situația economică din jurul nostru n-ar fi cea pe care o vedem în fiecare zi la știri. Și nu mă refer la Grecia, ci la o altă țară care a decis să treacă la relaxare fiscală, Italia. Ieri, Premierul Mario Renzi a anunțat mari reduceri de taxe începând de anul viitor. Vor urma alte state europene. O întreagă filosofie economică europeană pare să se conturează, iar noi suntem în faza loviturilor pe sub masă, la glezne. Suntem preocupați de un deficit de 1 la sută, într-o Uniune Europeană care nu respectă deloc angajamentele asumate!

La fel, m-aș arăta de partea liberalilor care spun acum că susțin decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge Codul Fiscal. Numai că Vasile Blaga ne-a spus că proiectul de lege privind Codul Fiscal fusese analizat, în data de 22 iunie, în Comisia de unificare a PNL. Iată ce a declarat co-președintele PNL: ”Am remarcat, în acest sens, că domnul Ponta şi colegii domniei sale au citit cu atenţie programul de guvernare al PNL. În comisia de la Camera Deputaţilor a mai rămas în dezbatere un singur subiect, şi anume cel legat de nivelul şi data la care să se aplice reducerea de TVA. Domnul Ponta lua în derâdere propunerea Partidului Naţional Liberal ca de la 1 ianuarie 2016 cota de TVA să fie de 19%, urmând ca din 2018 să avem o cotă de TVA egală cu cota unică de 16%. Vă mai aduceţi aminte că Ponta ne propunea o cotă redusă la 20% din aprilie, apoi s-a răzgândit. Iată că acum a ajuns la propunerea noastră - TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016. Din acest motiv, PNL va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal. Sigur, ne pare rău pentru faptul că Guvernul Ponta nu a găsit argumente pentru a convinge Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană de necesitatea acestor măsuri”.Ceea ce au și făcut.

Deputatul PNL Andreea Paul-Vass a propus scăderea TVA de la 20 la 19 la sută, s-a aprobat, iar în Camera Deputaților votul a fost covârșitor: din 309 deputați prezenți, 306 au votat pentru. Din deputații PNL prezenți, 86 la număr, 85 au votat DA. Președintele Klaus Iohannis nu a scos un cuvințel, nici în faza votului, nici după. Atunci nu era iresponsabilitate fiscală, de ce și-a lăsat copiii de suflet să cadă în păcat politic?

De unde schimbarea asta de atitudine, într-o lună, ce s-a întâmplat atât de dramatic, numai Klaus Iohannis ne poate spune. Dar întrucât ne-am obișnuit cu stilul monosilabic de comunicare, putem bâjbâi în căutarea adevărului. Nădejdea mare a celor din jurul lui Klaus Iohannis stă în schimbarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului. Cu ajutorul DNA, al “disidenților” din PSD, al scandalului politic, ei speră să aibă un guvern PNL cât mai curând. Și atunci nu se poate da singura victorie economică reală unui PSD care trebuie să plece zdrențuit rău de la guvernare. Strategii din jurul lui Iohannis și-au asumat un risc imens, dar au considerat că este ultima bătălie importantă pe care o mai au de dus înaintea alegerilor din 2016. Cine micșorează TVA a devenit o temă de pre-campanie electorală importantă. Numai că Iohannis nu-i Băsescu.

Calculul mi se pare riscant, doar dacă cineva nu i-a dat asigurări lui Klaus Iohannis că Victor Ponta pleacă în 2-3 săptămâni de la Palatul Victoria. Pentru că dacă rămâne până spre finalul anului, tocmai i-au dat ditamai prăjitură politică. Este o situație în care și dacă pierde, câștigă. Orice variantă ar adopta, sesiune extraordinară a Parlamentului, asumarea răspunderii sau ordonanță de urgență, Victor Ponta câștigă. Și marchează un moment politic, în care liberalii și Klaus Iohannis au ales varianta  prin demolare, în loc să-și pună amprenta prin îmbrățișarea cât mai strânsă a Codului Fiscal.

Au o singură variantă de câștig: ca Victor Ponta să plece de la Palatul Victoria cât mai repede. Numai că premierul a anunțat că pleacă în concediu. Pentru că a înțeles că a fost salvat de Klaus Iohannis.