Respectul pentru aleşi, secretul unităţii poloneze

Respectul pentru aleşi, secretul unităţii poloneze

Oamenii de rând deplâng în masă dispariţia elitei pentru că relaţia dintre cetăţean şi politician e una bazată pe respect, explică un cunoscător.

Tragedia care a lovit sâmbătă Polonia a scos la iveală şi o calitate extraordinară a poporului polonez - solidaritatea omului de rând cu elitele politice ale ţării. Nimic altceva decât o trăsătură de caracter a naţiei poloneze, a explicat pentru EVZ Ghervazen Longher, reprezentantul minorităţii poloneze în Parlamentul României.

„Situaţia este diferită acolo. Politicienii sunt foarte respectaţi, la centru şi în teritoriu. Este respectul pentru un om ales de popor, pentru un politician căruia i s-a dat votul”, a subliniat Longher.

Interesul cetăţeanului primează

Deputatul Uniunii Polonezilor din România explică şi sursa acestui respect, o realitate care ar părea cel puţin neobişnuită în România.

„Pentru politicianul polonez, interesul cetăţeanului este pe primul loc. Asta o spun şi ei în mod constant, dar şi cetăţenii. Preşedintele este al tuturor”, a adăugat acesta. „Bineînţeles că printre politicieni sunt şi dispute, dar aceştia se taxează doar politic, nu şi în plan personal. De exemplu, preşedintele interimar al ţării, Bronislaw Komorowski, liderul Camerei inferioare a parlamentului polonez, este un politician foarte respectat de opoziţie, un respect pe care şi l-a dobândit printr-un comportament politic exemplar”, a adăugat Longher, subliniind că este puţin probabil ca tragedia de la Smolensk să facă loc unor lupte politice crâncene pentru prima funcţie în stat.

„Judecând după comportamentul tipic al politicianului polonez, mă îndoiesc că aşa ceva se va întâmpla”, a conchis deputatul.

Cumpătare la orice nivel

La Varşovia, agendele politice ale partidelor au fost date uitării zilele acestea. Preşedintele interimar a decretat o săptămâna de doliu la nivel naţional şi a făcut apel la populaţie să lase deoparte orice disensiuni pe teme politice în aceste momente.

Premierul Donald Tusk, căruia răposatul preşedinte Lech Kaczynski i-a blocat de câteva ori eforturile de reformare a mai multor domenii, le-a cerut, la rândul său, polonezilor să dea dovadă de decenţă în cursul acestor zile de doliu. Discuţiile despre devansarea prezidenţialelor, care urmau să aibă loc în octombrie, s-au limitat doar la un simplu anunţ făcut de Komorowski privind stabilirea unei date doar după consultarea cu toate formaţiunile politice.

Despre un eventual val de simpatie în rândul populaţiei faţă de partidul de centru-dreapta Lege şi Justiţie condus de Jaroslaw Kaczynski, frate geamăn al preşedintelui decedat în accidentul aviatic de lângă Smolensk, analiştii ezită şi ei să se pronunţe, subliniind că este mult prea devreme să tragă o astfel de concluzie.

"În Polonia, politicienii sunt foarte respectaţi, la centru şi în teritoriu. Este respectul pentru un om ales de popor, căruia i s-a dat votul. Iar preşedintele este al ţării, al tuturor.“ GHERVAZEN LONGHER,  deputatul minorităţii poloneze în parlamentul român

Ne puteți urmări și pe Google News