Republicanii din SUA amenință că vor ancheta posibila influenţă politică din spatele percheziţiei FBI la reşedinţa lui Trump

Republicanii din SUA amenință că vor ancheta posibila influenţă politică din spatele percheziţiei FBI la reşedinţa lui Trump Sursa foto: Arhiva EVZ

Partidul republicanilor din Statele Unite ale Americii au promis marţi că dacă recapătă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor vor începe să ancheteze decizia politică din spatele percheziţiei efectuate de FBI la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump.

Republicanii au susținut că FBI a percheziționat casa lui Donald Trump din Florida pentru a căuta posibile documente sustrase de Trump de la Casa Albă. Scopul ar fi fost acela de a-l împiedica pe fostul președinte de a candidat la presedinție în anul 2024, scăzându-i astfel șansele.

„Am văzut destule. Departamentul de justiție a ajuns într-o stare intolerabilă de politizare înarmată. Dacă republicanii recuceresc Camera, vom efectua imediat o supraveghere a acestui departament, vom urmări faptele şi nu vom omite nimic”, a precizat pre rețelele de socializare liderul congresmenilor republicani, Kevin McCarthy.

Potrivit informațiilor, republicanii sunt favoriţi pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor şi au şanse şi la recucerirea Senatului la alegerile parţiale ce se vor desfășura pe 8 noiembrie, la jumătatea mandatului prezidenţial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oricare din cele două camere ale Congresului poate declanşa o anchetă, potrivit Agerpres.

Donald Trump a anunțat că reședința sa din Florida a fost percheziționată de FBI

În cursul zilei de marți, fostul președinte al SUA a anunțat că reședința sa din Florida, Mar-a-Lago a fost percheziționată de FBI. El a vorbit despre persecuții politice, dar nu a precizat motivele cercetării.

Potrivit presei americane, intervenţia ţine de o anchetă privind proasta gestionare a unor documente clasificate care fuseseră trimise la Mar-a-Lago.

„Naţiunea noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI”, a declarat Donald Trump într-un comunicat, pretinzând că este supus unei „persecuţii politice”.

El a mai indicat că a cooperat cu toate agențiile guvernamentale relevante și astfel „percheziția neanunțată” asupra casei sale „nu a fost necesară sau adecvată”.

Trump spune că echivalează acest comportament al FBI cu o „abatere de la urmărirea penală” și cu o „folosire a sistemului de justiție ca armă” pentru a-l împiedica să candideze, din nou, la Casa Albă.