Republica Moldova schimbă ora. Ce persoane sunt mai expuse fizic și emoțional
- Nicolae Comănescu
- 30 martie 2024, 21:20
Și Republica Moldova trece la ora de vară, în noaptea de 30 spre 31 martie. La noapte, ora 3 devine ora 4, iar duminică va fi cea mai scurtă zi din acest an. Sunt medici care susțin că cei care suferă de afecțiuni cronice, copiii și vârstnicii au nevoie de timp să se obişnuiască cu modificarea orară.
Pe de altă parte, schimbarea orară nu îi poate influența negativ pe oamenii sănătoşi şi tineri. Cei mai mulți dintre ei au nevoie de doar o zi pentru acomodare. În cazul unor persoane cu anxietate şi depresie şi al vârstnicilor, problemele pot fi însă de mai mare durată.
Republica Moldova trece la ora e vară
Desi nimeni nu s-a plâns când a mers în Occident si a schimbat fusul orar, cu o oră sau chiar mai multe, când se trece la ora de vară apar disputele. Este clar însă că organismul este o constantă biologică și are nevoie de readaptare la modificări temporale, dar asta ține de fiecare persoană in parte.
„Aici e problema, nu doar în trezitul cu o oră mai devreme, este problema modificării, tuturor proceselor pe car ele facem pe parcursul zilei, să le modificăm cu o oră mai înainte. Şi atunci cu cât e mai sănătos, mai antrenat corpul, cu atât mai uşor va trece peste această schimbare iar cu cât e mai în vârstă corpul şi cu cât mai multe patologii concomitant are, cu atât o să-i fie mai greu să se adapteze la această modificare”, a explicat Adrian Lupușor, neurolog, specialist în somnologie, conform TVR Moldova.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a soarelui și a fost benefică celor care lucrau în agricultură. În septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbării orei dar ideea nu a prins in toate statele membre, mai menționează sursa citată.