Republica Moldova primește sprijin financiar de la BERD și Norvegia, pentru securitatea energetică
- Nicolae Comănescu
- 22 decembrie 2023, 18:59
Republica Moldova urmează să primească o sumă importantă de bani, din partea Norvegiei și BERD, cu scopul ca această țară să-și consolideze securitatea energetică.
Guvernul din Norvegia și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor acorda asistență financiară, pentru Republica Moldova. Acest sprijin vine pentru realizarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”. Deputații au ratificat un acord de grant și altul de împrumut.
Oficialii de la Oslo au decis să ofere, Moldovei, bani, prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, un grant în valoare de 34 de milioane de euro. Pe de altă parte, BERD va acorda un împrumut în valoare de 165 de milioane de euro.
Resursele financiare vor fi utilizate atât pentru achiziționarea rezervelor de gaze naturale, cât și pentru diversificarea de surse. În calitate de beneficiari ai proiectului vor fi toți consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova.
Republica Moldova trebuie să-și întărească securitatea energetică
Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale” va fi implementat prin intermediul S.A. „Energocom”, societate în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni. Unitatea implementatoare va achiziționa și va stoca gazele naturale în depozitele subterane din țările vecine în perioada caldă a anului, când prețul la gazele naturale este redus.
Procurările de gaze naturale vor fi realizate în baza licitațiilor organizate conform procedurii prestabilite de către BERD, după cum informează jurnal.md.
Săptămâna trecută. Adunarea Generală a OPCOM, operator al pieței de energie electrică și gaze naturale din România, a aprobat înființarea unei întreprinderi fiică la Chișinău care va opera piața de energie electrică.
Această întreprinderea se va numi Operatorul pieței de energie M (OPEM) și urmează a fi înregistrată la Agenția Servicii Publice din Republica Moldova, cu un capital social de 500.000 de lei.
Potrivit Ministerului Energiei al Republicii Moldova, această hotărâre vine în contextul în care la începutul acestei săptămâni a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele de la Chișinău și București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.