Republica Moldova poate scăpa de o mare povară, cu ajutorul României: Dependența de gazul rusesc

Sursa foto: arhiva EVZ

Republica Moldova. Un pas uriaș a fost făcut de Republica Moldova, odată cu încheierea unui acord important încheiat cu oficialii din România.

Interconexiunea rețelelor de distribuție a curentului electric între România și Basarabia, duce la ruperea unor lanțuri. Adică la ruperea dependenței de curentul produs la Cuciurgan din gazul ce provenea din Rusia. Afirmațiile au fost făcute de liderul filialei PSD din Republica Moldova, Iurie Ciocan. El a vorbit despre RED Nord, compania care distribuie energie electrică în toate localitățile din nordul Republicii Moldova. Și care ar putea fi cumpărată de România.

Un acord extrem de important pentru Republica Moldova și România

„Interconexiunea rețelelor de distribuție a curentului electric între România și Republica Moldova, înseamnă doar una – ruperea dependenței de curentul produs la Cuciurgan din gazul rusesc. Atenție, să nu cadă cineva pe spate în criza de nervi, să fie clar – ruperea dependenței nu înseamnă refuz de a mai cumpăra curent de la producătorii ruși, înseamnă alternativă, concurență, securitate și corectitudine în afaceri. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a afirmat liderul PSD din Basarabia.

sursa: libertv.md

Despre acest subiect a vorbit și ministrul Energiei din Moldova, Victor Parlicov. Care a comentat posibilitatea unei tranzacții făcute cu România.

„Mai mulți jurnaliști m-au întrebat despre intenția României de a participa la deetatizarea RED Nord și FEE Nord, după declarațiile Prim-ministrului României, dl Marcel Ciolacu, de vineri. În principiu, nu văd o noutate aici, căci am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi pentru deetatizare”, a declarat ministrul Energiei.

Se caută investitori

Guvernul de la Chișinău, condus de premierul Dorin Recean, este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi. Iar în acest context, autoritățile salută interesul părții române pentru acestă zonă crucială energetic.

„România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”, a mai spus Parlicov.