Republica Moldova nu mai primește gaz de la ruși. De câteva luni, Gazprom a trimis gaz numai regiunii separatiste Transnistria

Republica Moldova nu mai primește gaz de la ruși. De câteva luni, Gazprom a trimis gaz numai regiunii separatiste Transnistria Sursa foto: Arhiva evz

Ministrul Energiei din guvernul de la Chișinău, Victor Parlicov, spune că Republica Moldova nu mai primește gaze rusești încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că a reușit să devină independentă de Moscova.

Potrivit acestuia, țara nu va mai suporta șantajul impus de Gazprom din cauza dificultăților sale de plată a livrărilor. Într-un interviu televizat, Victor Parlicov a declarat că, din luna decembrie, Gazprom a furnizat gaz doar către regiunea separatistă Transnistria, nu și către autoritățile centrale de la Chișinău.

Republica Moldova a reușit să scape de gazul rusesc

Cu toate acestea, moldovenii nu au întâmpinat dificultăți, deoarece Republica Moldova a reușit să își asigure aprovizionarea europeană cu ajutorul celor 300 de milioane de dolari sub formă de credite de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Ministerul Energiei moldovean a ținut să adauge că regiunea transnistreană nu a plătit însă niciodată pentru gazul pe care îl primește din Rusia. „Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește acum. Gazprom suportă datoriile de acolo. Însă când primea gaze (restul Republicii Moldova, n.r.), compania rusească a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj”, a mai spus ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moldova nu a consumat deloc gaze din Rusia în această iarnă

În decembrie 2022, vicepremierul Andrei Spînu, a transmis că pentru prima dată în istorie, locuitorii din dreapta Nistrului nu vor mai consuma gaze livrate de Gazprom.

Pentru prima dată în istoria ţării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve şi vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenţi de o singură sursă. Am reuşit acest lucru”, a declarat atunci vicepremierul moldovean, citat de presa locală.

Moldova anunța că a ajuns la un acord energetic pe termen scurt cu o companie locală, Energocom, pentru a cumpăra în decembrie 100 de milioane de metri cubi de gaz, astfel încât, pentru prima dată, nu ar mai fi nevoie să consume nimic din gazul cumpărat de la Gazprom, potrivit News.ro.