Un lider politic de la Chișinău: „România obține posibilitatea să trimită arme Ucrainei prin teritoriul Republicii Moldova”

Un lider politic de la Chișinău: „România obține posibilitatea să trimită arme Ucrainei prin teritoriul Republicii Moldova”

Tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino, care leagă Ucraina de România prin Republica Moldova, ocolind regiunea transnistreană, a fost dat în exploatare, potrivit presei de la Chișinău.

Luni, în regiunea Odesa a fost deschis sectorul de cale ferată Berezino (stație ucraineană) - Basarabeasca (stație moldovenească), cu ocolirea Transnistriei. Se subliniază, de asemenea, că circulația trenurilor de marfă poate începe imediat după întâlnirea reprezentanților societății Ukrzalizniția cu lucrătorii feroviari din România și Republica Moldova.

În acest fel România obține posibilitatea să trimită arme Ucrainei prin teritoriul Republicii Moldova

Liderul Partidului Social-Democrat al Republicii Moldova, Victor Șelin, a spus, pentru Nezavisimaia Gazeta, că în acest fel România obține posibilitatea să trimită arme Ucrainei prin teritoriul Republicii Moldova.

După cum a explicat politicianul moldovean, încă din perioada sovietică porturile românești Galați și Brăila sunt legate cu Republica Moldova de o cale ferată cu ecartament larg, ca în Ucraina și Republica Moldova. După cum a afirmat Șelin, de acolo și va veni ajutorul militar al NATO și SUA pentru Kiev, anunță Nezavisimaia Gazeta.

Ar putea fi o imagine cu 9 persoane, persoane în picioare, tren şi cale ferată

Sursa foto: Facebook.

Tronsonul de 23 de kilometri dintre Republica Moldova și regiunea Odesa a fost refăcut în 2022

Luni acesta a fost deschis după convorbirile reprezenatnților căilor ferate din Ucraina, Republica Moldova și România. El este pentru Ucraina o legătură rapidă cu portul Reni de la Dunăre, care are ieșire la Marea Neagră. Mai mult decât atât, pe vreme de război aceasta este singura posibilitate de a lega infrastructura feroviară din sudul regiunii Odessa, de la Izmail la Belgorod-Dneprovski cu celelalte drumuri ale Ucrainei prin tranzit prin Republica Moldova, se spune în comunicatul de presă. În material se arată, de asemnea, că sectorul de cale ferată permite prelungirea traseului trenului Kiev-Chișinău până la Izmail (Ucraina) prin Basarabeasca (Republica Moldova) și Arțiz (Ucraina) și reluarea legăturii, întreruptă din cauza acțiunilor de luptă, cu sudul regiunii Odesa.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, cale ferată şi natură

Sursa foto: Facebook.

Liderul social-democraților moldoveni, Victor Șelin, a spus pentru Nezavisimaia Gazeta că deschiderea acestui mic tronson de cale ferată între stația ucraineană din regiunea Odesa și nodul feroviar moldovenesc care se învecinează cu acesta va permite livrarea în Ucraina de încărcături militare din România.

(...) Acum ea este necesară NATO și Statelor Unite pentru livrări de arme și militari în Ucraina. Dar acest lucru se poate întâmpla numai cu încuviințarea Chișinăului, deoarece drumul direct din România în regiunile Odesa, Nikolaev și Herson merge astăzi prin Republica Moldova . Dar din România prin Republica Moldova se poate ajunge și în alte regiuni ale Ucrainei – Moghilev - Podolsk, Kiev, Cernigov, Lvov, a explicat Victor Șelin.

Ruşii au bombardat podul feroviar din localitatea Zatoka aproape de Odesa

Anterior prin teritoriul Republicii Moldova din România se transporta în Ucraina combustibil pentru tehnica militară. Dar aceste livrări au încetat după ce militarii ruși au bombardat podul feroviar din localitatea Zatoka, nu departe de Odesa. Acesta era singrul drum terestru care unește Odesa de Uniunea Europeană. Pus în funcțiune luni, tronsonul feroviar Berezino-Basarabeasca restabilește lgătura dintre Ucraina și UE cu ajutorul tranzitului moldovenesc.

Informația referitoare la deschiderea micului dar importantului tronson de cale ferată pentru Forțele Armate ale Ucrainei, care leagă o stație de cale ferată moldovenească de una ucraineană s-a pierdut pe fondul protestelor de la Chișinău, relatează RADOR.