Republica Moldova. Greșeli de evitat atunci când se face despăgubirea după un accident

Republica Moldova. Greșeli de evitat atunci când se face despăgubirea după un accident Polița de asigurare pentru răspundere civilă auto (RCA). Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Pentru toate persoanele care solicită o despăgubire, după un accident, există mai mulți pași ce trebuie urmați. Astfel, mai întâi, trebuie ca nefericitul eveniment, care a cauzat daune, să fie anunțat. Apoi, urmează depunerea cererii de despăgubire.

Banca Națională a Moldovei, care are un parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, explică pentru toți cei interesați cum se solicită corect despăgubirea și care sunt greșelile ce trebuie evitate atunci când discutați cu asigurătorul.

Pași de urmat, în Republica Moldova, pentru a încasa despăgubirile

Societatea de asigurare ghidează persoana în procesul de despăgubire. Astfel, solicitantului i se va cere completarea unui formular de cerere de despăgubire. Poate fi depus online sau pe suport de hârtie.

În actul cu pricina se vor regăsi informații exacte și detaliate despre daune, inclusiv fotografii, înregistrări video, chitanțe, estimări sau orice alte dovezi care să susțină cererea de despăgubire. După înregistrarea cererii urmează termenele legale de plată pentru asigurător. În situația în care aceste termene vor fi încălcate, societatea de asigurare va fi obligată să răspundă din punct de vedere material.

Ne puteți urmări și pe Google News
Lei moldovenești

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai departe, societatea de asigurare trebuie evalueze daunele. Pentru acest proces fundamental este desemnat un expert în asigurări sau un reprezentant de despăgubiri.

Experții în evaluarea daunei estimează costul reparațiilor sau al înlocuirii bunurilor ce au fost distruse. Se trage concluzia și se ajunge la totalul despăgubirii. Evaluatorii documentează constatările și fac un raport despre evaluarea detaliată, care include, la fel, descrierea detaliată a daunelor acoperite de poliță.

Cum se face raportul daunelor

Având la bază acest raport se constituie dosarul de daune, examinat ulterior de societatea de asigurare. De la emiterea deciziei de achitare a daunei, societatea de asigurare are la dispoziție 7 zile pentru a efectua plata.

După estimarea pagubelor, asiguratorul prezintă oferta sa de despăgubire în baza prevederilor contractului de asigurare și a estimărilor din dosarul de daună. Persoana păgubită are dreptul de a negocia suma care trebuie achitată dacă nu este de acord cu oferta inițială. În cazul în care ambele părți sunt de acord cu suma de decontare, societatea de asigurare achită suma pentru a acoperi daunele, conform prevederilor contractului de asigurare.

După ce vi s-a achitat despăgubirea, puteți să începeți sau înlocuirea bunurilor avariate. Este recomandată păstrarea, ca dovadă, a unei evidențe a tuturor cheltuielilor legate de reparații, înlocuiri sau servicii. După ce daunele sunt reparate și după ce sunt depuse toate documentele relevante, societatea de asigurare închide dosarul de daună.

Multe nereguli semnalate

Trebuie menționat că orice societate de asigurări ia la puricat, în detaliu, pagubele. La nivel european, se estimează că un procent 14% din despăgubirile achitate sunt obținute în mod fraudulos.

Se pare că situația e cu mult mai gravă în Republica Moldova, mai ales în cazul asigurărilor auto. Iar ele reprezintă peste 60% în totalul asigurărilor. Majoritatea societăților de asigurare au angajate persoane specializate în detectarea fraudelor în asigurări, conform ipn.md.