Membrii Parlamentului Republicii Moldova și personalul au fost evacuați din clădire miercuri, în urma activării alarmei anti-incendiu, conform informațiilor furnizate de Liliana Puşcaşu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații Excepționale.
Alarma de incendiu din Parlamentul din Republica Moldova s-a declanșat miecruri în jurul orei 13.00.
Parlamentul din Republica Moldova, evacuat de urgență
„S-a pornit sistemul de alarma, respectiv oamenii s-au evacuat, dar după cercetare efectuata nu a fost stabilită nici o situație de risc”, a declarat Liliana Pușcașu pentru Radio Chișinău.
La fața locului a fost solicitată intervenția pompierilor.
Evenimentul are loc în aceeași zi în care congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria, reunit miercuri în ședință extraordinară la Tiraspol, discută despre trimiterea unei declarații către Rusia, guverne occidentale și organizații internaționale prin care să denunțe presupuse presiuni din partea Republicii Moldova.
Moldova, acuzată de presiuni asupra Transnistriei
Propunerea de a trimite declarația finală a congresului către organizațiile guvernamentale din Rusia și Europa a fost făcută de președintele consiliului orășenesc din Tiraspol, Vadim Doni.
Se presupune că acest congres extraordinar va trimite declarația, însă nu este clar în acest moment dacă documentul solicită și sprijin concret din partea Federației Ruse.
Vadim Doni a spus în declarația sa că „este necesar să se atragă atenția organizațiilor internaționale asupra acțiunilor Chișinăului, care duc la încălcarea drepturilor omului în Transnistria”, potrivit agenției Novosti PMR.
Decizia guvernului Republicii Moldova de a colecta la bugetul național taxele vamale, criticată
La cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria participă 620 de delegați din totalul de 632 de aleși.
Majoritatea delegaților provin din sate și orașe, numărând 381 de reprezentanți.
Deputații transnistreni au exprimat critici la adresa deciziei guvernului din Republica Moldova de a prelua colectarea taxelor vamale către bugetul național, care, până la 1 ianuarie, erau direcționate către bugetul transnistrean.
Această hotărâre a autorităților de la Chișinău a condus la pierderea unor sume semnificative pentru bugetul regiunii separatiste, potrivit G4Media.