Republica Moldova, direct interesată de votul românilor pentru europarlamentare

Republica Moldova, direct interesată de votul românilor pentru europarlamentareUniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Republica Moldova are nevoie permanentă de susținere în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Adrian Dupu, Secretarului de Stat al Departamentului pentru Relația cu Basarabia, de la București, a afirmat că participarea cetățenilor români din stânga Prutului la alegerile europarlamentare este esențială.

Pentru ca în viitorul Parlament European să ajungă cât mai mulți deputați care să susțină parcursul european al Moldovei.

„Este foarte important ca în viitorul Parlament European să existe eurodeputați care să-și dorească continuarea acestui parcurs pentru Republica Moldova, care să se zbată ca Republica Moldova să intre cât mai repede în Uniunea Europeană, care să se zbată ca Republica Moldova să primească cât mai multe fonduri din partea UE. Acest lucru îl pot obține cetățenii din stânga Prutului pe data de 9 mai”, a declarat oficialul pentru Compania Teleradio-Moldova.

Mari așteptări în Republica Moldova înainte de europarlamentare

După cum a mai spus Adrian Dupu, pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, România a decis să deschidă mai multe secții de votare în Moldova pentru a facilita accesul cetățenilor români la scrutin.

„Am avut discuții atât cu Ambasada, cât și cu Ministerul de Externe, în care am solicitat să fie majorat numărul secțiilor de votare pentru a crea condiții pentru cât mai mulți cetățeni să poată veni la vot. Înțeleg că era greu să se deplaseze dintr-un raion în altul. Prin acest lucru încercăm să venim în sprijinul lor, dar și să le arătăm că ne dorim să iasă cât mai mulți oameni la vot”.

Oficialul român a menționat că se așteaptă ca la secțiile de votare din Republica Moldova să vină până la 100.000 de moldoveni care au cetățenie română.

„Ținând cont că estimativ 1 milion de cetățeni din Republica Moldova au și cetățenie română, bineînțeles, mulți dintre ei sunt plecați în țări din UE, în mare majoritate. Cu toate acestea, sunt sigur că există un număr foarte mare care încă a rămas în Republica Moldova și cred că, în aceste condiții, 50 de mii, 100 de mii de oameni ar avea posibilitatea să iasă la vot.

Noi ne dorim ca printr-un număr mare de oameni prezenți la vot să se transmită și mesaje către București, către Bruxelles că oamenii de acolo sunt interesați de soarta lor, în primul rând, ca țară, dar și de soarta Uniunii Europene”.