Republica Moldova, asaltată de hackeri în ultimele ore. Cine se ascunde în spatele atacurilor cibernetice 

Republica Moldova, asaltată de hackeri în ultimele ore. Cine se ascunde în spatele atacurilor cibernetice  Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova a respins în ultimele 72 de ore peste 80 de atacuri cibernetice împotriva sistemelor sale informatice, platformelor şi portalurile publice strategice, a anunţat joi Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică (STISC). Atacurile au venit din afara ţării vecine.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) anunță că, în ultimele 72 de ore, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală din Republica Moldova.

Potrivit comunicatului, „scopul acestor tentative de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaţionale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, având obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaţionale”. Ţinta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice

IP-urile erau din diferite ţări

Conform analizei preliminare, atacurile au un caracter distribuit și sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise – „situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice”, menționează STISC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) mai susține că impactul asupra funcționării sistemelor a fost unul limitat.

„Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei și cu putere redusă pe parcursul nopții. Toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii”, potrivit STISC.

Scopul acestor atacuri cibernetice

Scopul acestor tentative de atac cibernetic a avut obiectivul de a suprasolicita resursele de procesare ale sistemelor informaționale, potrivit autorităților.

„STISC împreună cu autoritățile vizate și instituțiile de aplicare a legii, își desfășoară activitatea în regim de alertă pentru a contracara atacurile, a minimiza impactul acestora, a asigura funcționalitatea sistemelor informaționale guvernamentale și a identifica persoanele implicate, cu ulterioara atragere la răspundere a acestora”, se mai arată în comunicat.

STISC monitorizează continuu dinamica atacurilor, iar evoluția situației privind atacurile cibernetice va fi comunicată periodic, menționează instituția. Gruparea pro-rusă Killnet a ameninţat pe 23 august că va ataca cibernetic rețelele instituțiilor din Republica Moldova, informează zdg.md.