Republica Moldova, ajutor pentru rezolvarea unei mari probleme: deșeurile solide

Republica Moldova, ajutor pentru rezolvarea unei mari probleme: deșeurile solide Deșeuri. Sursa foto: dreamstime.com

Republica Moldova urmează să beneficieze de un grant important, în valoare de 5,4 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul gestionării deșeurilor solide. Parlamentul de la Chișinău a ratificat, vineri, 31 mai, un grant oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Republica Moldova primește un grant pentru dezvoltarea infrastructurii gestionării deșeurilor solide

Grantul de 5,4 milioane de euro va fi direcționat pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. De asemenea, la începutul anului, a mai fost încheiat un Acord de împrumut cu BERD, care presupune acordarea unui credit de 25 de milioane de euro. Termenul de valabilitate al împrumutului este de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de patru ani.

Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” va fi implementat până în anul 2027, după cum se menționează pe siteul moldpres.md.

BERD acorda, la începutul anului trecut, un împrumut suveran în valoare de 25 milioane euro Guvernului Republicii Moldova pentru finanțarea investițiilor critice în infrastructura sa de gestionare a deșeurilor solide și pentru abordarea provocărilor urgente de mediu. Împrumutul BERD face parte dintr-un pachet de finanțare mai amplu, Banca Europeană de Investiții (BEI) oferind un împrumut suveran suplimentar în valoare de 25 milioane euro, precum și mijloace financiare nerambursabile pentru investiții din partea donatorilor internaționali.

Un proiect început anul trecut

Proiectul reprezenta prima acțiune la scară largă în sectorul de gestionare a deșeurilor solide din Moldova care implică mai multe regiuni și este un pas important către o soluție durabilă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor solide. Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Management a Deșeurilor Solide din Moldova. Acesta va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transferul deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția de infrastructuri de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor.

Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane euro. Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 milioane euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.

Proiectul permite extinderea, regionalizarea și crearea unui sistem regional consolidat de gestionare a deșeurilor solide în zonele participante. Se preconizează ca proiectul să servească drept model pentru un sistem durabil de gestionare a deșeurilor solide în toată țara.

Investiția BERD va permite Guvernului Republicii Moldova să asigure o colectare îmbunătățită și mai eficientă a deșeurilor municipale, acoperind nu doar centrele urbane, ci și zonele rurale, se anunța la vremea respectivă pe mf.gov.md.