Republica Moldova a reclamat opt acorduri semnate cu CSI. Guvernul de la Chișinău le retrage

Republica Moldova a reclamat opt acorduri semnate cu CSI. Guvernul de la Chișinău le retrage Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Republica Moldova a denunțat, astăzi, mai multe acorduri încheiate, în trecut cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Executivul a și explicat de ce a făcut un pas înapoi în această zonă.

Guvernul din Republica Moldova a denunțat astăzi alte opt acorduri asumate de Chișinău în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).

După cum au precizat reprezentanții Executivului, acordurile respective „sunt învechite și nu corespund realităților actuale, pentru că politicile Republicii Moldova nu rezonează cu obiectivele pe care și le-au stabilit statele semnatare”.

Republica Moldova se dezice de acordurile cu CSI

„Aceste opt înțelegeri vor completa cele peste 55 de acorduri deja denunțate pe linia CSI. Pentru 36 de acorduri Comitetul Executiv al CSI a confirmat data încetării efectelor juridice ale acestora”. A fost declarația pe care a făcut-o purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, astăzi a fost aprobată denunțarea Acordului cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității cu armament, tehnică și mijloace materiale, dar și Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI.

Republica Moldova

Republica Moldova / Sursa foto: presedinte.md

La momentul actual, autoritățile au identificat un număr de peste 119 de tratate încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni. În prezent au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 79 din aceste tratate.

La începutul anului 2023, potrivit Registrului de Stat al Tratatelor pe care îl deține Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, republica noastră era parte la 282 de documente cu statut de tratat internațional în cadrul CSI, după cum notează jurnaliștii de la ziarulnational.md.

Altfel, Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri eliminarea restricțiilor existente la angajarea în Republica Moldova pentru lucrătorii din 20 de state.

După această decizie, persoanele din țările din această listă vor putea să se angajeze legal în Republica Moldova.

Basarabia se confruntă cu un deficit de angajați

„Lipsa forței de muncă poate afecta performanța economică a unei țări. În cazul Republicii Moldova, lipsa forței de muncă a devenit un impediment serios pentru dezvoltarea economică a țării. Acest lucru ne face să pierdem oportunități de creștere economică.

Prin eliminarea restricțiilor existente pentru lucrătorii dintr-o listă specifică de țări, piața de muncă din Republica Moldova poate deveni mai flexibilă, oferind companiilor din țară un acces sporit la competențe și inovație”, și-a motivat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) decizia.