Republica Moldova a părăsit CSI, Comratul s-a plâns la Înalta Poartă de la Kremlin

Republica Moldova a părăsit CSI, Comratul s-a plâns la Înalta Poartă de la Kremlin Republica Moldova / Sursa foto: presedinte.md

Republica Moldova s-a distanțat de Comunitatea Statelor Independente (CSI). Actuala administrație a reclamat acordurile semnate în trecut, iar în zonele sensibile a început agitația.

Republica Moldova se dezice de Comunitatea Statelor Independente (CSI). Realitate care deranjează în zonele rusofile. Autoritățile găgăuze s-au plâns Rusiei, din cauza deciziei luate de oficialii de la Chișinău. Și au spus că agenții economici dau peste piedici, pentru a fructe, sucuri și vinuri pe piața rusă.

Un oficial al Comratului a cerut direct ajutor Federației Ruse. El a înaintat o scrisoare în adresa ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care cere ajutor umanitar pentru agenții economici din regiune, dar și privilegii separate.

„Toate aceste acțiuni sunt ghidate de la Moscova”, a explicat comentatorul politic Ion Tăbârță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova, reclamată de găgăuzi, la Kremlin

În spațiul public din Basarabia a fost publicat un document semnat de Serghei Ibrișim, șeful Direcției responsabile de complexul agroindustrial din autonomia găgăuză. Scrisoarea a fost expediată, la data de 17 ianuarie, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Ibrișim a transmis că vrea fertilizanți din Federația Rusă. Care să fie distribuiți prin intermediul companiei rusești „Evrohim”. Potrivit funcționarului, autonomia găgăuză are nevoie de 100 de kilograme de fertilizanți pentru un hectar.

Serghei Lavrov

Sursa foto: Kremlin

„Republica Moldova a ieșit din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente, iar noi vă cerem să eliminați accizele și taxele vamale numai pentru producția agenților economici din autonomia găgăuză. Cerem să interveniți și să ne permiteți să vindem pe piața Federației Ruse fructele, sucurile și vinurile produse în regiunea găgăuză.” Se precizează în actul respectiv.

Potrivit comentatorului politic Ion Tăbârță, acest demers al Comratului este, de fapt, un pas strategic care este gândit în totalitate de Kremlin, iar scopul lui este de a deteriora imaginea autorităților centrale de la Chișinău.

Care e scopul acestor acțiuni

„Toate aceste acțiuni sunt ghidate de Moscova și tot de ei sunt puse la cale prin actorii săi de influență, cum ar fi UTA Găgăuzie. Dacă nu se va reuși acest lucru va fi exact ca în cazul gazului, când a ieșit bașcanul găgăuz și a spus că va aduce gaz mai ieftin, fără a fi luat în calcul legislația Republicii Moldova. Acest gaz nu a mai putut ajunge și s-a dat vina pe autoritățile de la Chișinău”, a menționat comentatorul politic Ion Tăbârță.

Tăbârță a mai precizat că această situație este una paradoxală. În contextul în care Uniunea Europeană a trimis sume deloc de neglijat, pentru dezvoltarea autonomiei găgăuze.

„Regiunea găgăuză unul din cei mai mari beneficiari din Republica Moldova a parcursului european al statului nostru, pentru că foarte multe proiecte europene sunt implementate de către partenerii noștri de dezvoltare anume în acea regiune. Acolo s-au pompat sume considerabile. UTA Găgăuzie este folosită împotriva autorităților centrale”, a mai spus analistul.

Jurnal.md a încercat să obțină un punct de vedere de la Serghei Ibrișim, însă la numărul de telefon indicat pe site-ul instituției pe care o conduce nu a răspuns nimeni. Demersul Comratului către Moscova are loc la scurt timp după ce Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și în preajma referendumului anunțat de președintele Maia Sandu privind parcursul european al țării noastre.