„Republica Brăila” s-a mobilizat pentru liniștea baronului Bunea Stancu
- Virgil Burl ă
- 18 septembrie 2014, 00:00
Procurorii doresc să evite instanțele din Galați și Brăila după ce au descoperit mai multe legături de prietenie între avocații inculpaților din dosar și judecătorii care au refuzat arestarea „baronului roșu”. Un inculpat acuzat de abuz în serviciu este soțul unei procuroare din Parchetul local.;
Pilele și relațiile lui Gheorghe Bunea Stancu, președintele suspendat al Consiliului Județean Brăila, i-au determinat pe procurorii DNA să ceară mutarea dosarului de corupție de la Curtea de Apel Galați.
Astfel, printre motivele invocate de anchetatori se remarcă mediatizarea intensă a cazului și notorietatea lui Bunea Stancu. Potrivit unor surse judiciare, DNA a cerut trimiterea cazului la o altă instanță din țară, pentru a înlătura orice urmă de suspiciune privind imparțialitatea magistraților de la Galați. Astfel, ei invocă existența unui „climat nefavorabil” la acestă instanță, după ce mai multe cereri de arestare penumele lui Bunea Stancu au fost respinse de judecători. Chiar și când a încălcat controlul judiciar și a luat, indirect, legătura cu un inculpat din dosar, judecătorii de la Galați nu l-au arestat pe Bunea Stancu. Cererea DNA a fost respinsă, baronul local fiind trimis în arest la domiciliu.
Sora judecătoarei
În plus, procurorii invocă un incident care s-a desfășurat pe 14 august 2014, când s-a decis, definitiv, că Bunea Stancu să stea acasă. La data amintită, o judecătoare de la Curtea de Apel Galați a respins cererea procurorilor de arestare a baronului local. În timpul ședinței s-a solicitat chiar recuzarea acesteia, cerere respinsă în aceeași zi. De ce? Judecătoarea Mariana Cristache are o soră avocat. Potrivit unor surse judiciare, cea din urmă stă în același birou cu avocatul lui Florin Mija, inculpat în același dosar de corupție. Mai exact, avocata Simona Cristache este colegă de birou cu Dumitru Hagiu, birourile de avocatură având aceeași adresă.
Un alt motiv de mutare a dosarului la altă instanță din țară este acela că un alt suspect, devenit între timp inculpat în caz, este soțul unui magistrat din Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Antoniu Cezar Mocanu este acuzat de abuz în serviciu și i s-a prezentat deja materialul de urmărire penală. Soția lui, Bogdana Mocanu, este procuror în Brăila.
În justiția gălățeană, nu mai puțin de 30 de magistrați au rude în sistem. Notari, avocați și grefieri sunt înrudiți în fel și chip, astfel încât este foarte probabil ca un proces cu miză, judecat la instanțele din Galați sau Brăila, să fie viciat de aceste prietenii.
Ajutat de partid
În urmă cu o săptămână, „Evenimentul zilei” a dezvăluit că avocații lui Bunea Stancu au fost angajați de importanți lideri din PSD, nicidecum de familia acestuia. Agitația colegilor de partid vine ca urmare a vechilor amenințări ale lui Bunea, publicate în presă, când acesta susținea că îi va turna pe toți din partid dacă va fi arestat. Cererea de strămutare se va judeca pe 19 septembrie, la Curtea de Apel Galați.
Afaceri în familie
Președintele și vicepreședintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu și Florin Mija, au fost reținuți de procurorii DNA pe 7 august, iar a doua zi Tribunalul Galați a decis ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu. Bunea Stancu este urmărit penal pentru abuz în serviciu și conflict de interese, iar Mija, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010, Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija și Nicolae Moisiu și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au atribuit o serie de contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de CJ Brăila. Aproape toate licitațiile au fost câștigate de firma la care Bunea Stancu era, indirect, acționar. Prejudiciul stabilit de procurori a fost de 2,9 milioane de lei. În același dosar sunt urmărite penal alte 12 persoane - funcționari de la CJ Brăila.