Reportaj despre războiul de la granița cu Ucraina. Moralul soldaților e ridicat: Se trage în fiecare zi, dar vor muri mulți ruși

foto: commons.wikimedia.org

Jurnaliștii britanici de la ziarul The Sun au publicat vineri un reportaj de atmosferă cu soldații ucraineni din prima linie de apărare. Dezvăluirile acestora arată că în ciuda superiorității numerice a forțelor armate ruse (peste 150.000 de soldați ruși au fost concentrați la granița cu Ucraina), moralul lor este foarte ridicat. Impresia generală este că rușii pot depăși lejer linia de apărare de la frontieră, dar după aceea trebuie să se aștepte la un război de gherilă în care peste 300.000 de ucraineni vor lupta cu arma în mână pentru fiecare metru al patriei lor.

De asemenea, spiritul de sacrificiu prezent în rândul soldaților ucraineni, conștienți că trebuie să facă totul pentru a câștiga bătălia. Chiar dacă asta va însemna să-și piardă viețile. Pentru moment, cele două armate sunt despărțite de o fâșie care măsoară mai puțin de 50 de metri.

Conform The Sun, ucrainenii stau ascunși în tranșee. Fotografiile realizate de fotoreporterii britanici și informațiile culese de aceștia amintesc de atmosfera din Primul Război Mondial. Jurnaliștii care au realizat acest reportaj au notat că între timp, forța armată aflată sub comanda președintelui Vladimir Putin a ajuns la 175.000 de soldați.

Peste bravii soldați ucraineni – care se războiesc din 2018 cu forțele proruse – este lansată cu regularitate o ploaie de foc. Printre rafelele de mitraliere apar și tirurile de artilerie grea. Acest program a devenit o rutină pentru cei care își apără țara. Citind concluziile din The Sun s-ar putea spune că presiune pusă de ruși îi înrăiește și mai mult pe ucraineni, deciși să moară cu arma în mână și să folosească ultimul glonț împotriva dușmanilor.

Rușii trag în fiecare zi în direcția ucrainenilor

„Un mitralior rus a deschis focul peste labirintul de sârmă ghimpată și de apărare cu saci de nisip, printr-o ceață înghețată, în timp ce noi ne adăposteam într-un buncăr. Dar un locotenent ucrainean voinic și-a luat pușca de asalt Kalașnikov pentru a contracara amenințarea și a ridicat din umeri: «Nenorociții ne trimit din nou felicitările de Crăciun.»

foto: commons.wikimedia.org - grăniceri ucraineni

Gluma a caracterizat rezistența incredibilă a grupului de luptători care a ținut piept puterii forțelor separatiste susținute de Rusia timp de aproape opt ani. Peste 13.000 de persoane din ambele tabere au murit în conflictul sângeros, care a evoluat într-o confruntare de tip Somme de-a lungul unei linii de contact de 250 de mile care șerpuiește prin Donbasul disputat.

Lumea și-a ținut respirația în ultimele săptămâni, în timp ce Putin a ordonat ca uriașa sa forță de înaltă tehnologie să se apropie tot mai mult de granițele Ucrainei. Tensiunile au crescut ieri (n.r. – joi, 16 decembrie) până în punctul în care, în 24 de ore, au fost înregistrate 444 de încălcări ale unui armistițiu ignorat de mult timp.

Experții militari cred că apărătorii vor fi rapid depășiți de amploarea puterii terestre, maritime și aeriene a Rusiei. Dar moralul ucrainenilor era ridicat ieri în tranșeele umede din orașul Avdiyivka, aflat pe linia frontului.

Soldații Brigăzii 25 Aeropurtate au construit o serie uimitoare de fortificații hibride în jurul ruinelor unei zone industriale distruse de bombe. Comandanții comunică cu ajutorul unor telefoane vechi conectate prin cabluri, în tranșee pline de noroi și căptușite cu plase de camuflaj, identice cu tranșeele de acum 100 de ani.

foto: pixabay.com

Telefoanele primitive sunt folosite pentru că rușilor le este imposibil să pirateze convorbirile. Cu toate acestea, linia defensivă în zig-zag este înconjurată de camere ascunse care transmit fiecare mișcare a inamicului către ecranele computerelor.

Trebuie să câștigăm

Iar dronele de ambele părți umplu cerul asigurându-se că niciun soldat nu poate opera fără a fi supravegheat de un ochi electronic care plutește. Locotenentul major Mihail (25 de ani) - care a refuzat să-și dea numele de familie, la fel ca toți soldații care servesc aici - a declarat pentru The Sun:

«Se pare că am dat ceasul înapoi cu mai mult de 100 de ani. Dar tehnologia și tacticile de pe câmpul de luptă au evoluat foarte mult de atunci și am avut la dispoziție opt ani pentru a ne pregăti întâmpinarea pentru forțele rusești în cazul în care acestea ar ataca.

Suntem bine antrenați și știm exact cum vom răspunde. Și putem garanta că vom lua multe vieți. Aici se trage în fiecare zi și nu există niciun moment în care să te simți în siguranță, dar suntem încinși și gata să rezistăm. Este o luptă pe care trebuie să o câștigăm.» Ne-am alăturat echipelor de supraveghere în mijlocul unei fabrici de mașini distruse de gloanțe, în ascunzători aflate la câțiva metri de ruși și am privit prin periscoape spre inamic.

Lunetiștii pândesc orice eroare pentru a lovi decisiv

foto: commons.wikimedia.org - soldați ruși

Dispozitivul a fost oferit cu avertismentul că ridicarea capului pentru a trage cu ochiul pe fereastră la o distanță atât de mică invită la moarte instantanee din cauza unui glonț tras de un lunetist. Alexander (27 de ani), locotenentul de brigadă aeropurtată, ne-a ghidat printr-o mlaștină de noroi și tuburi de gloanțe până la un tranșeu cu o linie de vedere clară la 100 de metri distanță spre inamic.

El a spus: «Este un război de tranșee, așa cum vezi în filmele despre Primul Război Mondial, dar cu drone, camere ascunse și ecrane de computer. Recent, au detectat una dintre camerele noastre de supraveghere CCTV care îi urmărea și ne-au anunțat trimițând o dronă să facă un mic dans în fața obiectivului.

Așa că le-am zburat imediat drona de pe cer și i-am trimis un salut înflăcărat operatorului ei după ce i-am localizat poziția. Rușii știu că apărăm această poziție mai degrabă decât să atacăm și chiar au trimis oameni să ne tachineze, bătând efectiv în ușa metalică dintre noi și ei. Suntem ca niște vecini de alături care se urăsc și încearcă să se omoare în fiecare zi.»

Un număr constant de victime de ambele părți amenință să se transforme într-un potop în cazul în care războiul la scară largă va izbucni din nou. Din iulie până în prezent, cel puțin 52 de ucraineni au fost uciși în tranșee. Vladimir Putin (căutând să distragă atenția de la problemele economice și de covidie de acasă) și-a zugrăvit cel mai vestic vecin ca pe un stat necinstit care conspiră împotriva sa.

foto: commons.wikimedia.org - tanc ucrainean din 1968

Vecini răi

Peste 1.000 de tancuri și vehicule blindate și mai mult de 2.000 de militari s-au alăturat exercițiilor cu focuri reale la doar 22 de mile de granița cu Ucraina. Un semn și mai îngrijorător: șefii ruși au ordonat construirea de spitale de campanie mai aproape de graniță, sugerând că un conflict sângeros este iminent...

Și temerile privind un conflict global mai amplu au crescut în spirală, deoarece Rusia a efectuat ieri un nou test al rachetei sale hipersonice Zircon, «de neoprit», cu o viteză de 6.670 de mile pe oră. Ucraina și-a perfecționat apărarea de când a pierdut orașul Donetsk din estul țării și Crimeea în fața separatiștilor susținuți de Rusia, în 2014.

Iar temerile legate de cel de-Al Treilea Război Mondial au luat amploare după ce liderii națiunilor occidentale înarmate nuclear au avertizat asupra «consecințelor nefaste» în cazul unei invazii a lui Putin.

Forțele lui Putin înconjoară acum Ucraina de-a lungul granițelor sale de est, nord și sud, pe fondul temerilor că scopul său este de a mărșălui spre capitala Kiev. Invazia sa ar începe cu un atac cu rachete și artilerie care ar viza inițial depozitele de muniții și până la 15 brigăzi de ucraineni ascunși în tranșee pentru a conduce apărarea.

foto: commons.wikimedia.org - exercițiu al soldaților ucraineni

Soldații separatiști proruși din Donețk și din orașul vecin Luhansk vor conduce apoi o ofensivă terestră, în timp ce forțele din Belarus vor ataca spre Kiev din nord. Dar cel puțin 300.000 de veterani ucraineni au jurat să ia armele și să lupte într-un război de gherilă din casă în casă.Iar Marea Britanie, SUA și aliații lor din NATO vor fi supuși unor presiuni enorme pentru a interveni cu sprijin militar și «bocanci la sol».

Miros de război

Un comandant ucrainean din prima linie a declarat aseară pentru The Sun că Occidentul trebuie să ajute la reținerea valului rusesc sau să se confrunte cu riscul de a fi invadat, la rândul său, de hoardele lui Putin. Generalul de brigadă Anatoli Șevcenko a declarat pentru The Sun: «Dacă soldații lui Putin cuceresc Ucraina, întreaga Europă va cunoaște mirosul războiului pe care l-am îndurat timp de opt ani lungi.

Pentru noi este o luptă pe care nu trebuie să o pierdem pentru a ne trăi viețile ca oameni civilizați în Europa de Vest și pentru a nu fi prinși pentru totdeauna în umbra Rusiei. Nu vom fi niciodată sclavii lui Putin și vom lupta până la ultima noastră suflare și până la ultimul glonț pentru a rămâne liberi, indiferent de șanse. Ei au o superioritate numerică și de putere de foc, dar noi avem un moral ridicat și dreptul de partea noastră

Avem și o armată de civili gata să se ridice și să lupte pentru fiecare milimetru de teren.» Șevcenko - un erou de război ale cărui comandouri de elită au respins invadatorii ruși în 2014 până la negocierea unui acord șubred de încetare a focului - a adăugat: «Putin nu ar trebui să își facă iluzii că sute de mii de oameni nu vor muri dacă acest conflict se va intensifica.

Amenințare teribilă pentru invadatori

Și jur astăzi că mulți dintre acești morți vor fi ruși dacă se va întâmpla acest lucru.» Tensiunile au crescut și mai mult când trupele britanice au primit undă verde pentru a-și uni forțele cu Ucraina, într-o mișcare care l-a înfuriat pe puternicul intrigant Putin. Britanicii vor sta umăr la umăr cu unități de primă mână din SUA, Polonia, România și alte națiuni în 10 bătălii majore din cadrul jocurilor de război, alături de camarazii ucraineni.

foto: commons.wikimedia.org - Soldați ucraineni din Brigada 95 Aeropurtată

Peste 11.500 de militari din țări străine vor face echipă cu 21.000 de soldați locali în operațiunile militare de anul viitor. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a anunțat această demonstrație de forță știind că îl va enerva pe omul-forte al Rusiei, Vladimir Putin, care ar putea acum să ordone o invazie din est în câteva zile.

Putin a cerut o asigurare de fier din partea SUA și a Marii Britanii că Ucraina nu se va alătura alianței NATO a puterilor occidentale, amenințând în același timp cu o invazie. Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au refuzat să dea înapoi și au declarat că aderarea va fi decisă de Ucraina și NATO.

NATO a promis că va face tot ce este necesar «pentru a apăra și proteja» Ucraina ieri (joi), pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: «Nu vedem niciun semn că această consolidare se oprește sau încetinește. Este o provocare. Este destabilizatoare. Și subminează securitatea în Europa»″, se arată în reportajul publicat pe thesun.co.uk.

foto: flickr.com - exercițiu de artilerie al ucrainenilor