O serie de replici dure la adresa autorităților, exprimate la EvzTV, au fost referitoare la Guvern care a decis închiderea piețelor. În emisiunea moderată de Alecu Racoviceanu, Florian Bichir și Mihai Palada au fost tranșanți
Unul dintre cele mai dezbătute subiecte la EvzTV a fost decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), aprobată de Guvern prin care s-a stabilit închiderea piețelor, dar nu și a supermarketurilor, pe motivul protejării populației, în contextul pandemiei de coronavirus.
Unul dintre cei mai vehemenți critici ai acestei decizii este Florian Bichir, jurnalist, profesor universitar și candidat la Senat din partea PMP, în județul Argeș.
„Suntem luați de proști? Ce mai pune pe masă țăranul, mai ales acuma, toamna, când își poate vinde produsele dacă se închid piețele, târgurile și oboarele? Puneți botniță porcului, găinii, dar lăsați-l pe țăran să trăiască”, a fost replica acidă a lui Florian Bichir.
În opinia lui Florian Bichir, „ceea ce se întâmplă acum este un asasinat al fermierilor români”.
„Am fost prin piețe din județul Argeș. În Pitești, în Curtea de Argeș și am văzut ce se întâmplă acolo. Suntem pentru tîrgurile țărănești, tradiționale, pentru ca oamenii să își poată vinde produsele, în deplină siguranță sanitară, cu măști și distanțare socială. Dar nu poți ruina o categorie socială, talpa țării, care a fost baza economiei românești, timp de secole”, a spus Florian Bichir.
Mai ales că, susține Bichir, „dacă celor de la Horeca li s-au promis despăgubiri, pentru circa 1 milion de șomeri, țăranului român nu i s-a promis nimic și vor fi eminamente expuși”.
La rândul lui, Alecu Racoviceanu a precizat: „Mie mi se pare o măsură absolut nebunească, așa cum reiese din ultima ședință a Executivului”.
Guvernul „nu are o explicație logică”
Pentru că, susține Alecu Racoviceanu, „nu există o explicație logică între a alege între hipermarketuri și piețe”.
„Când și-au dat seama, când au început să sune chiar și primarii lor, a fost o reacție de om lovit. L-am auzit pee Ludovic Orban care spunea că ăia nu sunt producători, că sunt samsari. Dar, atunci, toamna, când se pun gogonelele, varza, atunci pornești războiul cu samsarii? Sunt autorități care pot verifica aceste lucruri...”, a adăugat Alecu Racoviceanu.
În completare, sociologul Mirel Palada a adăugat:
„Prin definiție, toate supermarkeeturile sunt samsari. Ei nu produc nici pâine, nici unt, nici carne de pui. Cu atât mai puțin verdeață. Sunt niște distribuitori”.