REPLICA lui Gorghiu pentru Turcan: Absența mea din ședința Comisiei, irelevantă. Strategia a funcționat
- Ana Petrescu
- 4 mai 2017, 17:51
Senatorul PNL, Alina Gorghiu a spus că nu are nicio relevanță faptul că miercuri a ieşit din Comisia juridică, la votul prin care au fost adoptate modificările la Legea grațierii. Ea a adăugat că a fost o strategie pe care și-a asumat-o împreună cu colegii care a dat roade, astăzi votul fiind reluat, iar modificările respinse.
”Pericolul din Comisia juridică pe tema graţierii nu a trecut. A fost o strategie asumată de mine. Rezultatul a fost unul bun astăzi (joi – n.r.), dar oricând, în orice secundă în Comisia Juridică se poate resupune la vot orice amendament. În baza unei solicitări se poate relua votul pe un amendament sau altul. Strategia a fost gândită în cascadă de colegii jurişti. Astăzi am reuşit să respingem amendamentele. Până nu vom vedea un vot în Senat nu vom şti care este intenţia PSD. Ieri am fost o parte la comisie. Faptul că am ieşit din sală într-un anumit moment nu are relevanţă, pentru că votul ar fi fost în favoarea PSD. Lucrurile, din fericire pentru noi, au funcţionat", a spus Gorghiu, la Timișoara, citată de News.ro.
În opinia fostului președinte al PNL, consecinţa dezbaterii pe legea graţierii va fi faptul că șeful Comisie juridice din Senat, Şerban Nicolae va fi scos "ţap ispăşitor" de către PSD.
"Ce cred că va fi consecinţa acestei dezbateri pe legea graţierii este faptul că Şerban Nicolae va fi găsit ţap ispăşitor. Fiţi convinşi că într-o săptămână nu va mai conduce Comisia Juridică", a explicat Gorghiu, care a precizat că liberalii vor avea vot de respingere a proiectului "indiferent de momentul la care se va da acest vot".
Preșdintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a lansat un atac dur împotriva colegei sale, Alina Gorghiu. Ea i-a imputat acesteia absența de ieri din Comisia juridică a Senatului, spunând că gestul denotă că opoziția este "praf" și "aduc întreg partidul în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD".
Graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.
Propunerea PNL şi USR de a respinge amendamentele prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi a fost adoptată cu 5 voturi ”pentru” (PNL, USR şi UDMR) şi 4 abţineri (PSD şi ALDE).
Proiectul de lege al graţierii, finalizat de Comisia juridică, va intra luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot luni, senatorii jurişti vor adopta raportul de admitere al actului normativ.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, că este "destul de dezamăgit" de modul în care a funcţionat Comisia juridică a Senatului în privinţa graţierii pedepselor pentru fapte de corupţie, situaţia lui Şerban Nicolae urmând să fie tranşată în cadrul Comitetului Executiv Naţional, în condiţiile trebuie stabilit modul în care unii social-democraţi înţeleg să respecte ceea ce se decide în partid.