Fumatul produce efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Astfel, o persoană care renunță la fumat trebuie să își refacă sistemul imunitar.
Un nou studiu al Institutului Pasteur arată cât de nociv este obiceiul de a fuma. Potrivit cercetărilor, fumătorii rămân cu efecte asupra unor mecanisme de apărare ale organismului lor dobândite în timpul fumatului. Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent, au concluzionat autorii studiului pe un eșantion de 1000 de voluntari sănătoși.
Fumatul provoacă efecte negative pe termen lung. În cât timp se reface sistemul imunitar
Conform studiului publicat în revista Nature, imunitatea adaptivă, care se construieşte pe măsură ce apar infecţiile, rămâne deteriorată timp de mulţi ani după ce oamenii se lasă de fumat. Autorii studiului spun că modificările din organism, după renunțarea la fumat, se referă la modul în care corpul asimilează proteinele.
„ADN-ul oamenilor rămâne acelaşi, însă expunerea la fumat afectează modul în care anumite gene se exprimă în codificarea proteinelor”, se arată în studiul InstitutuluiPasteur, conform sursei citate.
Odată ce o persoană a renunţat la fumat, ea trebuie să aştepte zece ani pentru a avea din nou o speranţă de viaţă comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată, sugerează rezultatele acestui studiu. Cu toate acestea, experții în sănătate spun că oamenii trebuie să nu se lase descurajați și să tragă concluzia că renunţarea la fumat nu merită toate eforturile:
„Beneficiile apar deja după trei ani”, spun autorii studiului. Renunțarea la fumat înseamnă o medie de cinci ani de supravieţuire recâştigată în acest grup, adică jumătate din drumul spre o speranţă de viaţă normală. Efectul benefic al renunțării la fumat este vizibil indiferent de vârsta la care se renunţă la fumat, mult mai accentuat la persoanele sub 40 de ani, spotrivit specialiştilor în sănătate.
Principalele efecte negative ale fumatului
Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a precizat care sunt principalele efecte ale fumatului de tutun (principala modalitate de consum). Acest obicei crește riscul de cancer la plămâni și de boli cardio-vasculare. OMS a estimat în 2020 că în țările în curs de dezvoltare, 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor provin din cauza fumatului.
Specialiștii în sănătate descriu și ce se întâmplă în corpul persoanelor care renunță la fumat: mulți fumători care renunță la fumat vor suferi tulburări ale stării fizice și psihice, cunoscute sub numele de efecte ale sevrajului, dar acestea sunt de scurtă durată și vor fi trece. Printre efectele sevrajului se numără apetitul crescut sau impulsul de a fuma, depresia, iritabilitatea/agresivitatea, agitația, creșterea poftei de mâncare, capacitatea de concentrare redusă, stare de amețeală și tulburări ale somnului.