Renovarea apartamentului îți poate aduce sancțiuni aspre. Ghid pentru proprietari

Renovarea apartamentului îți poate aduce sancțiuni aspre. Ghid pentru proprietariSursa foto: Photo 115859164 © Arturs Budkevics | Dreamstime.com

Renovarea locuinței poate reprezenta o adevărată provocare pentru cei care trăiesc la bloc. Pe lângă costurile și goana după materiale de construcții sau echipă de lucru, proprietarii trebuie să țină cont și de autorizațiile necesare.

Autorizații pentru renovarea locuinței

Dacă alegi să îți modifici sufrageria sau bucătăria trebuie să ai în vedere că nu poți face acest lucru fără autorizație. Pe lângă faptul că poți primi amenzi, lucrările pot afecta rezistența clădirii.

Astfel, în cazului unui cutremur poate exista riscul ca aceasta să se prăbușească. În plus, acest aspect ar putea duce la pierderea masivă de vieți omenești. Demolarea unui perete fără avizarea unei astfel de lucrări poate duce la aplicarea unor sancțiuni drastice.

Cum trebuie să procedezi

Dacă optezi pentru o lucrare amplă în apartamente este necesar să urmezi pașii legali. În acest mod eviți să pui în pericol siguranța clădirii sau a vecinilor din bloc.

Bloc

Bloc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aspectele legate de obținerea autorizațiilor poate dura o perioadă mai îndelungată, prin urmare trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Certificatul de urbanism este obligatoriu în cazul extinderii, modificării sau demolării construcțiilor existente. „Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administrației publice județene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic și tehnic al imobilelor și condițiile necesare în vederea realizării unor investiții” se arată în lege.

Demolarea unui perete din apartament. Ce trebuie să știe românii care stau la bloc

Potrivit legislației actuale, documentul se poate obține în termen de 30 de zile. În anumite situații, procesul poate dura mai mult. Actele necesare pentru eliberarea acestuia se pot depune la primărie . Pentru a simplifica procedura poți apela la o firmă specializată în acest sens. În Capitală, proprietarii de apartamente se pot adresa primăriilor de sector pentru astfel de solicitări. Procedura nu se aplică în cazul clădirilor declarate monumente istorice.