Remeş, pozat cu şpaga-n mână

Remeş, pozat cu şpaga-n mână

Ministrul agriculturii ar fi fost fotografiat în timp ce primea plicul cu bani de la Ioan Mureşan.

La doar 24 de ore de la respingerea de către magistraţ i a cererii procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Ioan Mureşan, scandalul foştilor miniştri ai agriculturii a luat amploare.

Ieri, Parchetul General a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş, în urma unei sesizări a procurorului general, Codruţa Kovesi, către preşedintele Traian Băsescu. Caraghioslâcul situaţiei face ca, în prezent, o astfel de cerere să fie blocată, pentru 30 de zile, până când Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi va propune şefului statului lista membrilor Comisiei Speciale pentru analiza sesizărilor referitoare la săvârşirea de infracţiuni de către membrii guvernului.

Şi asta în condiţiile în care, potrivit mărturiilor unor surse judiciare, la dosarul cauzei există chiar şi fotografii în care ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, este surprins în momentul în care primeşte banii de la Ioan Mureşan.

De altfel, Remeş a fost chemat, ieri, de urgenţă la guvern, pentru o întâlnire de taină cu premierul şi şeful său de partid, Călin Popescu- Tăriceanu. Cei doi au discutat preţ de o oră, în spatele uşilor închise, iar la finalul întâlnirii ministrul a plecat de la Palatul Victoria refuzând să facă vreo declaraţie. Remeş, fotografiat cu mita Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, ancheta DNA în cazul Mureşan-Remeş a fost declanş ată de autodenunţul omului de afaceri Gheorghe Ciorbă. Acesta a declarat în faţa anchetatorilor că a pasat mita de 15.000 de euro către fostul ministru Ioan Mureşan după ce a fost începută urmărirea penală împotriva sa.

Mai mult, aceleaşi surse au declarat că ministrul agriculturii a fost fotografiat primind plicul cu bani de la Mureşan. Documentele procurorilor care au cerut mandatul de arestare pe numele fostului ministru al agriculturii arată că Remeş ar fi urmat să-l sprijine pe Gheorghe Ciorbă să câştige trei licitaţii.

Astfel, spun anchetatorii, Ioan Mureşan ar fi intervenit, în luna septembrie, pe lângă actualul ministru al agriculturii, în scopul sprijinirii firmei SC Construct Europrompt SRL Satu- Mare, controlată de Ciorbă.

Cu sprijinul ministrului, respectiva firmă ar fi urmat să câştige o licita- ţie de lucrări organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea. Pentru alte două licitaţii de lucră ri, aflate în curs de derulare la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu- Vâlcea, Mureşan ar fi acceptat promisiunea oferirii unui autoturism de către Gheorghe Ciorbă, tot pentru Remeş. Întâlnire de taină Evenimentele declanşate de această anchetă au produs efecte secundare atât la Cotroceni, cât şi la Palatul Victoria. În cursul dimineţ ii de ieri, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş.

Situaţia este însă blocată, cel puţin până când CSM va trimite către preşedintele României, Traian Băsescu, lista noilor membri ai Comisiei Speciale de la Cotroceni. Şi asta după intrarea în vigoare a Ordonanţ ei de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 115/1999, propusă de nimeni altul decât actualul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, un alt demnitar cu probleme la DNA.

Nici de cealaltă parte lucrurile nu au fost mai liniştite. Imediat după aflarea veştii că Parchetul General cere preşedinţiei „undă verde“ pentru anchetarea lui Remeş, premierul Tăriceanu a declarat sec că „nu cunoaşte subiectul“.

La scurt timp însă, l-a chemat pe acesta de urgenţă la biroul său, pentru o discuţ ie de aproximativ o oră, în spatele uşilor închise. Potrivit declaraţ iei oficiale a purtătorului de cuvânt al guvernului, „premierul a avut o discuţie cu ministrul Remeş pentru a afla mai multe amănunte referitoare la ancheta acestuia“. ANCHETE PE BANDĂ RULANTĂ Opt miniştri cu dosare blocate la Cotroceni Cererea adresată, ieri, preşedintelui Traian Băsescu de procurorul general al României ridică la opt numărul miniştrilor ale căror dosare privind fapte de corupţie sunt blocate la Cotroceni, prin „grija“ guvernului Tăriceanu.

Cei opt demnitari în cazul cărora Comisia Specială - ce ar trebui să se constituie peste 30 de zile - trebuie să-şi dea avizul pentru începerea urmării penale sunt (în ordinea cererilor adresate Cotroceniului):   > Adrian Năstase (fost premier PSD), acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în dosarul „Zambaccian 2“; > Miron Mitrea (fost ministru PSD al transporturilor), acuzat de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals; > Tudor Chiuariu (actual ministru PNL al justiţiei), acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul în dosarul „Poşta Română“; > Zsolt Nagy (fost ministru UDMR al comunicaţiilor în guvernul Tăriceanu I), acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul „Poşta Română“; > Victor Babiuc (fost ministru PD al apărării, în guvernul Ciorbea), acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul „Becali-MApN“; > Paul Păcuraru (actual ministru PNL al muncii), acuzat de luare de mită; > Codruţ Şereş (fost ministru PC al economiei, în guvernul Tăriceanu I), acuzat de trădare prin transmitere de secrete şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul „Privatizări trădate“, precum şi de subminarea economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale în dosarul „Hidroelectrica“; > Decebal Traian Remeş (actual ministru PNL al agriculturii), acuzat de trafic de influenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News