Evenimentul Zilei > Actualitate > Remember 2020. EvZ merge pe firul intoxicațiilor mortale cu otravă de șobolani
Remember 2020. EvZ merge pe firul intoxicațiilor mortale cu otravă de șobolani

Remember 2020. EvZ merge pe firul intoxicațiilor mortale cu otravă de șobolani

Dacă vă mai amintiți, la finalul anului 2019 și începutul anului 2020 au avut loc numeroase incidente cu oameni intoxicați - unii mortal - cu vaporii exhalați de substanțele cu care se face dezinsecția și deratizarea.

A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.

Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)

Inclusiv școli cu sute de copii au ajus să fie evacuate după astfel de operațiuni. Reporterul EvZ a pornit pe urmele acestei povești pentru a afla ce s-a întâmplat totuși, în perioada respectivă, pentru că otrava pentru gândaci și șobolani se folosea de zeci de ani, fără astfel de incidente nefericite.

Totul a pornit de la un pont anonim primit de reporterii EvZ. Acesta suna așa: „Cazul copiilor intoxicați la Arad s-ar putea repeta la SIBIU, existând similitudini periculoase”. Și pontul s-a dovedit valoros.

Sute de oameni îmbolnăviți și evacuați din case de niște inconștienți

Pe 15 noiembrie 2019, la Timișoara, un bloc întreg a fost evacuat, iar o femeie și bebelușul ei de 9 luni au murit. La câteva zile, situația s-a repetat în alt bloc din Timișoara.

Pe 7 decembrie 2019, două persoane, soț și soție, au fost duse la spital în urma unei acțiuni de deratizare pe scara unui bloc din Suceava.

Pe 13 ianuarie 2020, zeci de copii de la Liceul German din Arad au ajuns la spital din cauza substanţei folosite la deratizare, iar 11 dintre elevi au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi rămânând chiar internați.

Pe 18 ianuarie 2020, 23 de copii au ajuns la spital cu dureri de cap și usturimi ale nasului și ochilor, intoxicați de la substanțele chimice răspândite în clase cu o zi în urmă.

Și, în fine, pe 28 ianuarie 2020, iarăși la Timișoara, 40 de persoane dintr-un adăpost de oameni ai străzii au fost evacuate de urgență după ce unul dintre cei aflați în clădire a sesizat un miros înțepător. În cursul dimineții, în clădire se făcuse deratizare și dezinsecție.

Ancheta EvZ a descoperit ce se afla în spatele acestor incidente. Legăturile periculoase dintre autorități, companiile „agreate” și sumele mari de bani aflate în joc, în materialul de mai jos:

Brusc, firmele de deratizare bagă copiii în spitale, în toată țara! De la zero cazuri, la sute de copii otrăviți și doi morți. Cine ne pune micuții în pericol și de ce? EXCLUSIV