Evenimentul Zilei > Actualitate > Remember 2020. Directorul Newsweek, Sabin Orcan și biografia falsificată. A fost sau n-a fost la Școala Superioară de Jurnalism?
Remember 2020. Directorul Newsweek, Sabin Orcan și biografia falsificată. A fost sau n-a fost la Școala Superioară de Jurnalism?

Remember 2020. Directorul Newsweek, Sabin Orcan și biografia falsificată. A fost sau n-a fost la Școala Superioară de Jurnalism?

Cavaler al luptei cu plagiatorii și politicienii ce-și falsifică biografia, directorul Newsweek, Sabin Orcan, are niște probleme similare în propria biografie. Reporterii EvZ au căutat să-i găsească directorului Newsweek colegii de studii, dar au găsit o situație similară celei a Elenei Ceaușescu: savant de renume mondial, dar fără colegi de facultate...

A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.

Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)

Pe numele său adevărat Sabin Borcan, pe directorul Newsweek îl apasă o minciună pe care a tot ascuns-o de cititorii săi, negând cu vehemență atunci când i s-a spus că nu se pricepe chiar la orice: Nu are facultate, nici de jurnalism, nici de alt fel. N-ar fi vreo nenorocire că n-are, dar minciuna e greu de tolerat la un jurnalist care pune la zid plagiatorii, scria Sorin Ovidiu Bălan în prima dintre aceste dezvăluiri.

Episodul SSJ

În diversele biografii publice, Sabin Orcan apare ca abslvent al Școlii Superioare de Jurnalistică, înființată în 1991 de Asociația Ziariștilor din România. Sau al colegiului de pe lângă SSJ. Colegiul acesta însă, vorba lui Caragiale, a fost o instituție sublimă, dar care nu a existat vreodată.

Dar și biografia sa anterioară este foarte interesantă, cu un proces pierdut de patronii ziarului pentru care lucra și niște afaceri de milioane în Buzăul natal. Toată istoria, în articolul:

EXCLUSIV. Directorul Newsweek, Sabin Orcan, şi-a falsificat biografia în legătură cu studiile

Ce știu colegii

Dar, ca să nu fie vreo greșeală, reporterii EvZ au vorbit cu profesori și absolvenți ai Școlii Superioare de Jurnalism. Rezultatul? Consternare: Sabin Orcan a fost o prezență atât de discretă încât nimeni nu știe nimic de el.

Petre Mihai Băcanu, ziarist, fondator al SSJ, arestat de Securitate înainte de 1989 pentru că a încercat să scoată un ziar împotriva lui Ceauşescu: „Nu-mi amintesc de acest student. Nici sub numele de Orcan, nici sub cel de Borcan. Mai mult, când a fost adus la „România liberă”, fapt pe care l-am considerat întotdeauna o greşeală, i-am spus şi lui Adamescu, cred că dacă ar fi fost student la SSJ, deci implicit şi studentul meu, mi-ar fi spus. Ori asta nu s-a întâmplat niciodată”.

Iar cei care se presupune că ar fi trebuit să-i fie colegi au o „problemă de memorie” similară:

Sorin Roşca Stănescu, ziarist, profesor la SSJ: „Nu-mi amintesc deloc de un astfel de student. Eu îi ţin minte pe Radu Tudor, pe Cristian Brancu, pe Mara Bănică, pe Anca Alexandrescu, pe Andreea Esca, pe Robert Turcescu, pe Andreea Berecleanu. Dar pe Orcan, nu!”

Citiți toate reacțiile profesorilor și absolvenților de SSJ mai jos:

Sorin Roșca Stănescu și Petre Mihai Băcanu, despre ”studentul” Sabin Orcan