Remediu magic pentru starea de neliniște. Ce fructe te pot ajuta la combaterea depresiei

Sursa foto: Pixabay

Ai destule fructe în dieta ta de zi cu zi? Se pare că acestea ar putea să te ajute la păstrarea echilibrului mental. Fructele sunt considerate o parte importantă a unei diete sănătoase. Dar, o nouă cercetare sugerează că acestea ar putea, de asemenea, să vă ajute să vă îmbunătățiți sănătatea mintală în viitor.

Studiul a fost publicat în Journal of Nutrition, Health & Aging. Acesta a analizat datele bazate pe o populație de aproape 14.000 de persoane. Aceștia au participat la studiu în Singapore Chinese Health Study. Cercetătorii au urmărit participanții de la mijlocul vieții lor - care este de obicei definit ca 40-65 - până la aproximativ 20 de ani mai târziu. Aceștia au constatat că persoanele care consumau mai multe fructe la mijlocul vieții aveau un risc mai scăzut de a dezvolta depresie pe măsură ce înaintau în vârstă.

Consumul de fructe combate depresia

În acest studiu, persoanele care consumau cel puțin trei porții de fructe pe zi aveau un risc cu 21% mai mic de a dezvolta depresie. Aceste date vin în comparație cu cele de la oamenii care consumau o porție zilnică de fructe. Consumul de legume, cu toate acestea, nu a arătat nicio legătură cu un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.  „Constatările noastre susțin recomandările populației de a avea un aport suficient de fructe la începutul vieții. Scopul este de a reduce probabilitatea simptomelor depresive la sfârșitul vieții”, au concluzionat cercetătorii în studiu.

Depresia este o problemă comună la adulții în vârstă, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire (NIA). Deși majoritatea adulților în vârstă nu sunt deprimați, aceștia prezintă un risc crescut din cauza șanselor mai mari de a avea o afecțiune cronică. Este consumul mai multor fructe răspunsul? Experții explică.

Riscul de a dezvolta depresie

Depresia este o afecțiune complicată și este dificil de spus că doar consumul de fructe vă va reduce riscul de a dezvolta depresie. „Se pare că există o mulțime de întrebări fără răspuns pentru acest studiu. Mai exact, au existat alți factori care ar fi putut contribui la scăderea nivelului de depresie mai târziu în viață?”, spune Hillary Ammon. Aceasta este psiholog clinician la Centrul pentru Anxietate și Wellness Emoțional al Femeilor.

Ammon subliniază că legătura nu este egală cu cauzalitatea. „Adică, doar pentru că această cohortă de indivizi a mâncat fructe nu înseamnă că aportul de fructe a scăzut probabilitatea de depresie”, spune ea. Totuși, pare să existe o asociere.

Motivul este un pic mai dificil de aflat, dar există câteva teorii. „Ar putea fi vorba de mai multe lucruri”, spune dieteticianul Jessica Cording. Unul dintre acestea este faptul că fructele au niveluri ridicate de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Cum ar fi carotenoidele, flavonoidele și vitamina C. „Avem cercetări care arată că diverși antioxidanți joacă un rol în a ajuta organismul nostru să fie mai rezistent la stres”, spune ea. Depresia are, de asemenea, un aspect inflamator. Iar reducerea inflamației în organism poate ajuta la minimizarea simptomelor depresive, spune Cording.

Alimentele procesate, un risc pentru sănătate

Relația poate fi, de asemenea, indirectă, spune Cording. Ea subliniază faptul că alimentele foarte procesate sunt legate de un risc mai mare de depresie. O scrisoare de cercetare a analizat datele privind obiceiurile alimentare și sănătatea mintală la peste 31.000 de femei. Cercetătorii au descoperit că participanții care mâncau cele mai multe alimente ultraprocesate erau cu 50% mai predispuși să dezvolte depresie decât cei care mâncau mai puțin.

„Dacă cineva are obiceiul de a mânca fructe și alte alimente bogate în nutrienți, poate elimina alimentele ultraprocesate care sunt asociate cu simptomele depresive. Astfel în acest proces, avem o bună sănătate mintală”, spune Cording.

Thea Gallagher este profesor asistent clinic la NYU Langone Health și co-gazdă a podcastului Mind in View. Aceasta spune că este „interesant” să încercăm să găsim o legătură între anumite alimente și beneficiile pentru sănătatea mintală. „Este interesant că ne uităm la lucruri precum alimentația și sănătatea mintală, uitându-ne la toți factorii care duc la o sănătate completă. Este un alt stimulent pentru a mânca bine. Se pune accentul pe formă și greutate atunci când mâncăm sănătos, dar este mai mult decât atât. Este vorba despre sănătatea generală și bunăstarea mentală” a spus aceasta.

Dar există o mulțime de întrebări ridicate de acest cel mai recent studiu care nu au răspuns. „Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine legătura”, spune Cording.

Ce fructe pot ajuta

Cercetătorii au studiat 14 fructe și au constatat că acestea aveau cea mai puternică legătură cu un risc redus de a dezvolta depresie:

  • Portocalele
  • Bananele
  • Papaya
  • Pepenele roșu
  • Mere
  • Pepene galben

American Heart Association (AHA) recomandă consumul a patru porții de fructe și cinci porții de legume în fiecare zi. Depresia este o afecțiune complicată. Dar Gallagher subliniază că nu există niciun rău în a încerca să mănânci mai multe fructe. Dacă doriți să adăugați mai multe produse în viața dumneavoastră, există câteva lucruri pe care le puteți face.

Sfaturi de urmat

Pentru cel puțin două dintre mesele tale pe zi, umple jumătate din farfurie cu legume fără amidon, spune Cording. „Am tendința de a recomanda ca fructele să ocupe un spațiu mai mic în farfurie”, spune ea, menționând că îi încurajează pe oameni să „le trateze ca pe carbohidrații lor pentru masă”.

„Dacă adăugarea unui fruct face ca masa să fie gustoasă și plăcută și face ca cineva să fie mai dispus să mănânce acele legume, atunci fructele pot fi folosite”, spune ea. Atunci când mâncați fructe, Cording sugerează să le asociați și cu proteine și/sau grăsimi. „Acest lucru este menit să susțină o glicemie stabilă, ceea ce este bun și pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională”, spune ea.

Luați în considerare o banană cu unt de nuci, sau un măr cu o bucată mică de brânză sau o mână de nuci. În cele din urmă, Cording spune că cel mai bine este să „încorporați un fel de produs bogat în nutrienți în fiecare dintre mesele dumneavoastră”.

Dacă nu vă plac fructele, Ammon spune că nu trebuie să vă panicați. „Doar pentru că nu mănânci fructe nu înseamnă că ai garanția că vei deveni deprimat. O dietă echilibrată și exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății fizice și mentale, dar mulți alți factori joacă un rol în satisfacția față de viață - legătura cu comunitatea și familia ta, finalizarea unei munci semnificative și implicarea în hobby-uri plăcute, pentru a numi câteva” a spus expertul, conform Yahoo Life .