Remdesivir nu este „Glonţul magic de argint”  împotriva coronavirusului

Dacă cineva crede că odată cu folosirea medicamentului Remdesivir în combaterea coronavirusului se va diminua presiunea asupra secţiilor de terapie intensivă, se înşală amarnic.

Rezultatele studiului ACTT-1 , care au analizat eficacitatea remdesivirului ca tratament pentru COVID-19, au fost publicate în cele din urmă. Până în prezent, singurul medicament care s-a dovedit că reduce decesele cauzate de boală a fost dexametazona, un steroid care suprimă sistemul imunitar prin efectele sale antiinflamatorii. Steroizii au un efect secundar asupra bolii - nu vizează virusul în sine. Remdesivir, pe de altă parte, merge direct la cauza bolii prin inhibarea virusului.
Medicamentul, care a fost dezvoltat de Gilead Sciences, a fost aprobat pentru utilizare de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente sub „ autorizație de utilizare de urgență” pe 1 mai. A fost folosit recent pentru tratarea președintelui Donald Trump.
Gilead Sciences a susținut că medicamentul are beneficii semnificative pentru pacienți - dar date clare au lipsit până acum. Acest lucru face ca rezultatele mult așteptate ale procesului ACTT-1 să fie importante. Iar după ce au citit studiul, majoritatea medicilor care tratează pacienții cu COVID-19 își vor pune aceeași întrebare: „Ar trebui să folosesc remdesivir pentru pacienții mei?

Ar trebui ca toți pacienții cu COVID-19 să primească Remdesivir?

Studiul arată la prima vedere că rezultatele sunt destul de impresionante. Au descoperit că pacienții care primesc medicamentul s-au recuperat mai repede, au mai puține șanse în a evolua spre boli severe, au fost externați mai devreme din spital și au avut o rată de deces mai mică de 11,4%, comparativ cu 15,2% la pacienții care au primit tratament „obișnuit”.
Pe baza acestor constatări pozitive,  eşti tentat să spui că toți pacienții care suferă de boală ar trebui să primească medicamentul, dar din moment ce costă în jur de 2.340 USD (1.795 lire sterline) să trateze un pacient, întrebarea de mai sus este  justifică.
O altă analiză interesantă a arătat că pacienților cărora li s-a administrat dexametazonă au prezentat beneficii suplimentare prin adăugarea remdesivirului, ceea ce este o veste foarte bună.

Nu avem încă glonț magic de argint

De asemenea, studiul spune că nu ar trebui să  se închidă încă ușile unităților de terapie intensivă. Prin prescrierea remdesivirului pe lângă aplicarea celui mai bun tratament disponibil, unul din zece pacienți va continua să se îmbolnăvească grav și să moară. Remdesivir nu este glonțul magic. Dacă există unul, acesta nu a fost încă descoperit, informează nationalinterest.