Cu ce remanieri își „plătește” Dragnea liniștea în PSD

Cu ce remanieri își „plătește” Dragnea liniștea în PSD

Conducerea lărgită a PSD discută astăzi atât eventualitatea unor remanieri guvernamentale, cât şi oportunitatea convocării unui Congres extraordinar, în primăvară, pentru depistarea unui prezidenţiabil şi operarea unor modifi cări ale Statutului

Potrivit surselor EVZ, tabăra fidelă lui Liviu Dragnea va încerca să forțeze o serie de remanieri cu scopul de a-și extinde controlul pe plan guvernamental, în timp ce premierul Mihai Tudose, care vizează și el o serie de remanieri cu adresă, va amenința, în continuare, cu înaintarea demisiei, pentru a-l ține în șah pe liderul PSD.

Miza armistițiului cu Bădălău

De-a lungul ultimelor zile, Dragnea a demarat numeroase negocieri de culise în compania baronilor fideli sau direct interesați de modificarea Cabinetului Tudose. Unul dintre principalii participanți la tratative a fost președintele executiv Niculae Bădălău, omul doi în PSD, care nu s-a sfiit să solicite cel puțin trei remanieri: la Sănătate (Florian Bodog), la Educație (Liviu Pop) și la Transporturi (Felix Stroe). Potrivit acelorași surse, Dragnea (la fel ca și vicepremierul Paul Stănescu) nu este de acord cu propunerea lui Bădălău, care a lansat ideea unei restructurări guvernamentale ample, astfel încât Executivul să aibă doar 16-17 ministere, față de 24 în prezent. Cu toate acestea, Dragnea negociază intens solicitările taberei Bădălău, fiind dispus la unele compromisuri pentru a statua un armistițiu cu liderul pesediștilor din Giurgiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se răfuiesc pesediștii

În realitate, acest armistițiu reprezintă o necesitate strategică pentru Dragnea, pe fundalul războiului de uzură cu premierul Tudose, care, deși nu contenește să-și fluture demisia în cadrul negocierilor de culise, ori de câte ori este strâns cu ușa, vizează, la rându-i, o serie de remanieri cu adresă. Pe lângă numele de mai sus (la care a făcut trimitere și Tudose în trecut, în repetate rânduri), premierul mai dorește debarcarea lui Marius Dunca de la portofoliul Tineretului și Sportului. Potrivit surselor EVZ, Tudose a stârnit furtună în tabăra Dragnea, la începutul săptămânii trecute, când s-a încăpățânat să solicite, în spatele ușilor închise, remanierea ministrului Internelor, Carmen Dan. În aritmetica răfuielilor fratricide, atacul lui Tudose la Carmen Dan încercă să contrabalanseze un eventual plan prin care Dragnea ar viza înlăturarea vicepremierului Marcel Ciolacu, principalul susținător guvernamental al brăileanului.

Cronica unei maziliri guvernamentale

Întrebat de ce a fost debarcat de la Ministerul Apărării, Adrian Țuțuianu l-a indicat pe Liviu Dragnea: ”Probabil că am deranjat pe anumiți colegi, foarte mulți sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv președintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulțumiri față de faptul că eram foarte vizibil, apreciat și de cei cu care lucram în minister, dar și de presa națională, unde n-ați auzit critici la adresa mea legate de minister. Este o etapă, este o școală. În două luni am făcut un master pe apărare națională și e foarte util în conturarea profilului meu de lider politic și de administrație. Este o etapă în care am învățat că în politică nu contează numai munca serioasă, ci uneori contează mai mult să relaționezi cu ceilalți, să aloci mai mult timp relațiilor umane (...) Sigur că am înțeles foarte multe lucruri, regret și eu că am plecat. M-am simțit foarte bine, m-am simțit foarte util, am intrat rapid în tematica ministerului. Până la urma este administrație, nu era ceva neapărat nou pentru mine. O primă zi chiar de foc, am început greu, am terminat tot într-un stil fulminant”.

Răzmerița lui Țuțuianu

Dovadă că ședința CEx de astăzi se anunță tensionată, președintele PSD Dâmbovița – l-am numit pe Adrian Țuțuianu (foto) – a organizat, sâmbătă și duminică, mai multe întâniri cu primarii din județ, pe care i-a îndemnat să-și anunțe susținerea pentru Mihai Tudose, cu scopul de a-l debarca pe Dragnea de la cârma partidului. Acesta din urmă i-a telefonat, sâmbătă seara, și i-a solicitat clarificări punctuale, dar Țuțuianu a refuzat să-i dea explicații șefului său pe linie de partid. În schimb, liderul de la Dâmbovița a lansat un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea, din platoul unei televiziuni locale - „Columna TV”.

Scopurile

Congresului Cel mai probabil, CEx-ul PSD va lua în discuție și solicitarea lui Niculae Bădălău (care a fost dublat, în acest sens, de Codrin Ștefănescu) privitoare la eventualitatea convocării Congresului extraordinar, în primăvară. Potrivit surselor EVZ, și Dragnea cochetează cu ideea convocării Congresului, în condițiile în care, potrivit Statutului, președintele partidului nu mai poate fi schimbat printr- o decizie a acestui for, ci prin votul tuturor membrilor PSD, în cadrul unor alegeri interne. La Congres, Dragnea intenționează să modifice din nou Statutul, astfel încât cei care sunt cercetați penal să poată ocupa funcții publice în continuare, iar președinții de filială să nu mai fie aleși de toți membrii. De asemenea, Codrin Ștefănescu invocă necesitatea convocării Congresului pentru identificarea unui prezidențiabil.